USVOJEN NACIONALNI PLAN RAZVOJA ZDRAVSTVA: Predviđeno pet ciljeva, evo kojih

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Nacionalni plan razvoja zdravstva za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Time se želi osigurati ravnomjerna zemljopisna raspodjela i dostupnost zdravstvene zaštite, unaprjeđenje sustava i zdravstvenih ishoda kao ključnog nacionalnog prioriteta.

Plan predviđa pet posebnih ciljeva – bolje zdrave životne navike i učinkovitija prevencija bolesti, unapređenje sustava zdravstvene zaštite, unaprjeđenje modela skrbi za ključne zdravstvene izazove, unapređenje financijske održivosti zdravstvenog sustava, a želi se učiniti i zdravstveni sustav poželjnim mjestom za rad.

Objašnjavajući plan, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je riječ o krovnom sektorskom dokumentu planiranja koji utvrđuje posebne, ciljeve, mjere projekte i aktivnosti koje će se provoditi pod okriljem Ministarstva s osnovnim ciljem unaprjeđenja zdravstvenog sustava i zdravstvenih ishoda populacije.

Vlada je usvojila i prateći Akcijski plan razvoja zdravstva za razdoblje 2021. do 2025. godine.

Zaključkom u vezi sa Sporazumom o kupnji (“SK”) za daljnji razvoj, proizvodnju, mogućnosti kupnje i opskrbe cjepivima protiv bolesti COVID-19 za države članice Europske unije, između Europske komisije i Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH, Vlada je dala suglasnost ministru zdravstva za potpisivanje narudžbe za kupnju dodatnih, opcionalnih doza cjepiva u skladu sa sporazum o kupnji.



Beroš je pritom podsjetio na Vladin zaključak sa sjednice održane 3. rujna, temeljem kojem je potpisana narudžba za nabavkom 8.2013.731 dozu cjepiva protiv bolesti covid-19 u idućem dvogodišnjem razdoblju, kao i na to da je, sukladno sporazumu, Europska komisija Hrvatskoj osigurala mogućnost dodatne narudžbe 500 tisuća doza za potrebe cijepljenje u sljedećoj godini.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI