UTAJILI MILIJUNE KUNA! Policija pretresla kuće i poslovne prostore desetak osoba i tvrtki!

Marijan Susenj/PIXSELL

Zbog ilegalnog uvoza skupocjenih automobila za biranu klijentelu u četvrtak se na meti Uskoka i policije našlo desetak osoba i tvrtki osumnjičenih za milijunske prevare s PDV-om i drugim uvoznim davanjima, Jutarnji list neslužbeno doznaje iz izvora bliskih istrazi, a prenosi Hina.

Prema neslužbenim podacima koje je objavio Jutarnji list istražitelji su nakon uhićenja pretresli domove i poslovne prostore osumnjičenih.

Nakon policije očekuje ih ispitivanje u Uskoku koji može pokrenuti istragu i od suda zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Jedan uhićenik je, kako se doznaje, od ranije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila.

Jutarnji list navodi da su po zamolnicama iz Hrvatske u ovoj akciji provedene i ciljane pretrage u inozemstvu. Njemačka policija navodno je upala u tvrtku jednog od supružnika osumjičenika na području Münchena, dok je češka policija pretražila poslovni prostor njihove tvrtke u Pragu.Istražitelji su otkrili da je osumnjičenik pri uvozu pojedinih automobila koristio nekoliko fiktivnih tvrtki u Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, koje su između sebe, ali i spomenutim tvrtkama u Hrvatskoj izdavale fakture u kojima se prikazivalo da je izvršena obveza plaćanja PDV-a, što zapravo nije učinjeno, navodi dnevnik.

Na taj je način iz Njemačke uvezeno tridesetak automobila, a porezi nisu plaćeni ni u jednoj zemlji. Državni proračun time je prema neslužbenim podacima oštećen za preko tri milijuna kuna.

Jutarnji list navodi da je među kupcima niz zvučnih imena prvenstveno iz poduzetničkih, odvjetničkih i sportskih krugova, ali da nema dokaza da su kupci znali da na vozila nije plaćen PDV.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI