UTVRĐEN KRIVAC ZA EKOLOŠKU KATASTROFU! Pokušavaju očistiti teško gorivo iz mora, a prikupili su više od šest tona zauljenog krutog otpada

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata potvrdila je kako je utvrđeno istjecanje mazuta u prostoru Ministarstva obrane, objekta vojarne “Admiral Sveto Letica-Barba” u Splitu.

Iz Državnog inspektorata su poručili da je “s obzirom na navedeno, predmetnom subjektu naređeno poduzimanje mjera za otklanjanje uzroka onečišćenja te je zabranjeno ispuštanje opasnih i štetnih tvari”.

Naveli su i kako će se sukladno Zakonu o vodama poduzeti prekršajne mjere, a zbog utvrđivanja eventualnog ispuštanja predmetnih opasnih tvari kod drugih subjekata, inspekcijski postupci su u tijeku.

“Po završetku nadzora o utvrđenim činjenicama Državni inspektorat izvijestit će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu”, poručili su.

U intervenciji na području luke posebne namjene u Brodosplitu, gdje je prije šest dana došlo do izlijevanja mazuta, do ponedjeljka je prikupljeno ukupno oko 137 kubičnih metara zauljenih voda, te oko 6300 kilograma zauljenog krutog otpada, priopćeno je iz Županijskog operativnog centra.



Akcija čišćenja mora započela je 20. rujna te su odmah angažirane ovlaštene tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja. Na mjestu izljeva, kako navode, postavljen je obruč apsorbirajućih i plutajućih brana kako bi se smanjila površina izlijevanja mazuta čišćenje usisnim pumpama.

Akcija čišćenja se i dalje nastavlja, a za sada se pravovremenim postavljanjem napuhujuće brane i zatvaranjem luke uspjelo spriječiti veće izlijevanje u Kaštelanskom zaljevu. Zabilježene su dvije mikro lokacije nakupljenih zauljenih naslaga van luke posebne namjene na kojima su također poduzete mjere sprječavanja daljnjeg širenja onečišćenja.

“Uz koordiniranu akcija čišćenja mora tijela državne uprave nadležna za postupanje u slučajevima onečišćenja, provode očevidne i istražne radnje, u cilju utvrđivanja točne količine izlivenog ulja, kao i uzroka koji je doveo do onečišćenja”, stoji na kraju priopćenja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI