UVJERENI SU U DZS-u: Sredinom godine očekuje se objava novih podataka iz popisa stanovništva

Screenshot

Iz Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavili su kako obrada podataka popisa stanovništva iz 2021. teče prema planiranim aktivnostima. Sredinom godine u javnosti se može očekivati objava podataka, primjerice prema vjeri, narodnosti i materinskom jeziku.

Ostali podaci objavljivat će se sukcesivno pri čemu će objava konačnih rezultata biti najavljena u kalendaru objavljivanja na mrežnim stranicama Državnog zavoda za statistiku.

To su podaci o demografskim karakteristikama, poput bračnog stanja, vrste zajednice i obitelji te socio-ekonomske karakteristike stanovništva kao što su obrazovanje i ekonomska aktivnost.

Iz DZS-a pojašnjavaju da su etno kulturalna obilježja važna na nacionalnoj razini zbog poštivanja odredbi ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina dok podatke o ekonomskoj aktivnosti Hrvatska treba dostaviti Eurostatu sukladno uredbi koja regulira provedbu popisa i dostavu podataka.

U DZS-u na upit Hine ističu kako su “svi popisivači dobili naknadu za popisivanje te da je protiv osoba koje nisu vratile prijenosno računalo iz bilo kojeg razloga pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim tijelima”. Od 20 pokrenutih postupaka, u 12 slučajeva laptopi su vraćeni dok je u tijeku postupak povrata za još osam slučajeva.Podsjetimo, prema prvim podacima novog popisa stanovništva vidljivo je kako je Hrvatska u zadnjih 30 godina, u razdoblju od osamostaljenja, izgubila 895.736 stanovnika, što je 18,7 posto stanovništva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI