UVODI SE NOVA POVRATNA NAKNADA ZA PET AMBALAŽU: Proizvođači najavili poskupljenja, građani su zbunjeni

Duško Jaramaz

Nakon što su proizvođači najavili poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda, povratna naknada za PET ambalažu iznosit će 50 lipa i to za proizvode čiji je volumen veći od dva decilitra.

Za vraćanje plastične ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda korisnici će od 1. srpnja dobivati povratnu naknadu od 50 lipa što je izazvalo negativne reakcije jer, kako kažu, s obzirom na poskupljenje proizvoda naknada im je beznačajna.

Ministar Tomislav Čorić napominje da u konačnoj računici poskupljenje iznosi tek 2 lipe što je iznos koji proizvođači mliječnih proizvoda plaćaju Fondu za očuvanje okoliša:

“Povećat će se nominalno cijena, međutim onog trenutka kad tu bocu kupite, odnesete kući, popijete to mlijeko, tog trenutka bocu vraćate i vaših pedeset lipa je vaših pedeset lipa”.

Natalija iz Pule poručuje da ni voda, ni mlijeko, ni jogurt ne bi smjeli biti skuplji nego što već jesu te kritizira donošenje odluka bez komunikacije s građanima. Građani također smatraju da novim odlukama “dođemo opet na nulu”.



Uz to, Dalibor Janda iz udruge Cromilk ističe: “Imamo situaciju da će se moguće navike potrošača promijeniti i da će u tom dijelu doći do pada potrošnje mlijeka i time opet problemi za mliječni sektor”.

Također od 1. srpnja prema direktivni Europske unije trebala bi se obustaviti proizvodnja i prodaja jednokratne plastične ambalaže, ali će proizvodi poput plastičnih čaša, slamki, pribora za jelo i sl.,  na hrvatskim policama zadržati još neko vrijeme jer Odluka o njihovoj zabrani tek treba biti izglasana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI