UZBUĐENJE U SINJU NA VRHUNCU: Sve je spremno za 307. Sinjsku alku, očekuje se cijeli hrvatski državni vrh, dolazi i slovenski predsjednik Borut Pahor

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Sinj s nestrpljenjem očekuje početak 307. Sinjske alke. Sve je spremno, a očekuje se dolazak cijelog državnog vrha.

To je veliki događaj za koji se Sinjani pripremaju cijelu godinu. Kao i svake godine tako je i u nedjelju u 6 sati nad gradom odjeknuo zvuk ‘mačkula’, a nakon toga je ulicama prošla gradska glazba te kočija s vojvodinim ađutantom koji je na Alku pozvao svjetovnu, vojnu i crkvenu vlast.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj je pred Gradskom upravom primio izaslanstvo gradova prijatelja. Alkari konjanici okupili su se u alajčauševu domu, odakle će u koloni krenuti prema Alkarskim dvorima na vojvodin prijam. Za prestižnu titulu slavodobitnika natječe se 17 alkara.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zajedno će pratiti 307. Sinjsku alku. To je prvi put da neki strani predsjednik prati Alku. Prije toga, Milanović i Pahor obići će izložbu “Meštrović i Sikirica – portreti suvremenica i suvremenika”.

U Sinj dolazi i premijer Andrej Plenković koji će prije održavanje Alke posjetiti novoizgrađeni Veteranski centar u Sinju. S predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, Plenković će posjetiti i samostan Čudotvorne Gospe Sinjske.



Inače, alkarskom natjecanju prethodile su u petak Bara i Čoja koju je u subotu pratilo više od 6 tisuća posjetitelja. Čoju je osvojio alkar Frano Talaja, kojem je to prvi alkarski trofej.

Političari, osim Milanovića, izignorirali Bulja

No, u nedjelju je došlo do nemile situacije. Naime, gradonačelnik Bulj je organizirao prijem na koji je pozvan i državni vrh.

Nitko od njih se nije pojavio osim predsjednika Zorana Milanovića.

Bulj je to nazvao “zaobilaženjem legalno izabrane lokalne vlasti od premijera i bilo koga drugog”.

U 11 sati je održan prijam za prijatelje Sinja na kojoj nije bilo državnih dužnosnika iako su bili pozvani.

“To je poruka od njih i što su i tko su. To su diktatorski maniri i čisto politikanstvo. Mislim da je gradonačelnik legalno izabran, bilo koji. Očito im je bitnija stranačka iskaznica nego volja naroda”, rekao je Bulj.

Dodao je kako je sve državne dužnosnike pozvao u Sinj.

“Svi su dobrodošli. To je velika stvar za naš grad i identitet. Nikako se ne mogu složiti s tim da se Sinj zaobilazi od strane ministara i premijera. Meni je interes da ovaj grad zaživi”, naglasio je Bulj.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI