UZBURKALI SE DUHOVI! NA TOMAŠEVIĆEV ODABIR REAGIRALA KOMORA: ‘Javnim bilježnicima nije dozvoljeno financirati političke stranke!’

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Na slučaj Ljubice Čaklović, javne bilježnice i sestre člana Nadzornog odbora Holdinga, koju je gradonačelnik Tomislav Tomašević angažirao radi potvrde odluka o novim članovima Uprave i Nadzornog odbora Holdinga, sada je reagirala i Javnobilježnička komora, javlja N1.

Iako kažu kako tek trebaju skupiti sva saznanja o njezinom djelovanju, po Zakonu o javnim bilježnicima nije dozvoljeno pomagati političke stranke, a ona je već donirala dvije tisuće kuna.

“Za početak moramo istaknuti kako Hrvatska javnobilježnička komora za sada nema konkretnijih saznanja o predmetnom slučaju, osim informacija koje smo doznali iz medija,. Konkretnije odgovore ćemo moći dati nakon detaljnog uvida u predmet.

Relevantni propisi na koje bi se trebao referirati predmetni slučaj su Zakon o javnom bilježništvu, Zakon o parničnom postupku i Zakon o izvanparničnom postupku iz 1934. Pravila o izuzeću ne utječu na valjanost javnobilježničkog akta, ali se može konkretno odgovoriti tek nakon uvida u predmet.

Moramo naglasiti kako javnim bilježnicima nije dopušteno pomagati političke stranke niti biti njihov član. Glede političkog djelovanja javnog bilježnika na odgovarajući način se primjenjuju pravila o zabrani političkog djelovanja sudaca i u dosadašnjoj praksi nije bilo takvih slučajeva koji bi bili poznati Komori.



O postupku i djelovanju prema gđi Čaklović će odlučiti UO HJK te Etičko povjerenstvo, a nakon njezinog očitovanja te po primitku svih potrebnih informacija kako bi se slučaj adekvatno tretirao od strane navedenih tijela Komore”, odgovorili su iz Javnobilježničke komore za N1.

U odgovoru Javnobilježničke komore, riječ je o tome kako ne smiju financirati političke stranke, no Možemo! nije stranka, već politička platforma, pa nije sasvim jasno postoje li razlike u ovom slučaju vezano i za to.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI