VANDALIZAM U KRIŽEVCIMA, BRANITELJI POTPUNO OGORČENI! Išaran spomenik Franji Tuđmanu: ‘Ne damo u naše svetinje, prihvatio je i bivše oficire JNA’

Foto: Dnevno.hr

Križevački veterani istaknuli su danas da su ogorčeni noćašnjim vandalizmom i išaranim spomen obilježjem dr. Franji Tuđmanu u Parku Crkve Svetog Križa koje je otkriveno ove godine, na Dan državnosti, a podigli su ga ratni veterani.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Križevaca u priopćenju je najoštrije osudila vandalski čin devastiranja spomenika i izrazila zabrinutost zbog tog vanadalskog čina koji je, kako kažu, nažalost, jedan u nizu sramotnih napada na spomen-obilježja iz Domovinskog rata.

U njegovoj ostavštini žive i slobodno djeluju oni koji su učinili ovaj vandalski čin, kao i svi oni koji ga ne poštuju, svi bivši oficiri JNA koje je prihvatio, a nije morao prihvatiti neprijateljske vojnike, koji temeljem tih stečenih priznatih činova iz bivše neprijateljske vojske ili policijskih zvanja danas primaju značajno više mirovine od običnog branitelja, seljaka i radnika koji se odazvao na poziv vlastite savjesti u obranu domovine, a imao je i drugih izbora od toga jedinoga da prijeđu na hrvatsku stranu i sačuvaju svoje stanove, privilegije i činove/zvanja jer nisu imali drugog izbora. Oni se naime ne odriču stečenih policijskih zvanja, stanova, činova, odlikovanja niti ukaza koji im je Vrhovni zapovjednik oružanih snaga dao i priznao, ali ga se odriču kao Vrhovnog zapovjednika”, poručuju branitelji.

Hrvatski branitelji temelj su hrvatskog društva, a naši poginuli vitezovi kamen temeljac hrvatske države, navode.

“Prvom hrvatskom Predsjedniku u čast podižu se spomen-obilježja i biste diljem Lijepe Naše, a u njegovu zaštitu dižemo glas i poručujemo – ne damo na hrvatske branitelje i Vrhovnog zapovjednika u Domovinskom ratu kao što oni nisu dali na Hrvatsku!”.



Izrazili su zabrinutost zbog ovog čina vandalastva koji je, nažalost, jedan u nizu napada na spomen-obilježja iz Domovinskog rata. Pozivaju nadležne institucije da poduzmu sve kako bi se što prije otkrili i sankcionirali počinitelji ovog i sličnih vandalizama.

Nosioce političke vlasti pozvali su da ne stvaraju ideološke podjele među braniteljima, na što ih ovim putem javno pozivaju i opominju.

Podsjetimo, narančastim simbolom koji označava anarhiju, u Križevcima je netko pošarao Tuđmanovu bistu koja je tamo postavljena prije mjesec dana, a počinitelj još nije identificiran.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI