VANĐELIĆ OŠTAR PREMA VLADI: ‘Treba preuzeti nazad upravljanje nad INA-om te preispitati prodaju braniteljskih dionica’

Foto: Boris Kovacev/Cropix

Naftni konzultant Jasminko Umičević za N1 je rekao da država “u ovim okolnostima, temeljem Ustava, može i treba posegnuti za izvlaštenjem dijela dioničara INA-e te time preuzeti kontrolu nad tom kompanijom”. Tu njegovu tvrdnju, također za N1 komentirao je Damir Vanđelić, bivši član Nadzornog odbora INA-e.

“Osobno smatram da je to na dobrom tragu. Govorimo da uzmemo kontrolu nad nečim što je u ovom trenutku izuzetno važno za naše gospodarstvo i o segmentu industrije koji diktira povećanje cijena u svim drugim sektorima i koji je, kao i svugdje u svijetu, jedan od glavnih pokretača inflacije”, rekao je Vanđelić.

Govorio je o tome kako postoji nekoliko predlaganih modela te napomenuo kako osobno nije za izvlaštenja te da ne zna dopušta li to Ustav.

Dodao je da imamo pravomoćunu presudu protiv Sanadera i dokazano kazneno djelo što znači da se od 2009. nezakonito upravlja INA-om.

“Podsjetio bih na prodaju sedam posto dionica fonda branitelja, koje su tada, pod političkim pritiskom, po daleko nižoj cijeni prodane MOL-u. Kad se gleda najviša cijena dionice i razlika, branitelji su mogli proći skoro milijardu i 190 milijuna kuna bolje. Tih sedam posto također po meni mora biti predmet preispitivanja”, istaknuo je Vanđelić.Osvrnuo se na vlasničku strukturu te rekao kako Republika Hrvatska danas ima direktno 44,84 dionica INA-e, a mirovinski fondovi još 4,32 posto te je to ukupno 49,16 posto.

“Pitanje je samo gdje je ovih malo manje od dva posto dionica. To je bilo predmet kaznenih prijava HANFA-e kad je na njenom čelu bio Ante Samodol koji je podigao te dvije prijave. Ne znam u kojem su stanju, ali one se tiču sporne prodaje tih dva posto. Nejasno je tko je stvarni vlasnik tih dionica”, naglasio je bivši član NO INA-e.

Prema njegovom mišljenju, MOL ima državu iza sebe i zajednički djeluju.

“Po meni iz Samodolovih prijava proizlazi da se događala kupovina u dogovoru, skrivena kupovina gdje je tih dva posto netko htio uzeti. Moramo biti svjesni, ako ne problematiziramo kaznenu prijavu i pravomoćnu presudu i sedam posto dionica braniteljskih dionica… Ja se sjećam, general Dečak je zašutio, pod velikim političkim pritiskom je predao, a on je mogao izdržati velik pritisak”, istaknuo je.

Upozorio je da “kada MOL pređe 50 posto, onda je upravljanje nesporno”.

Vanđelić smatra da je INA strateška kompanija te da bi Vlada trebala preuzeti nazad upravljanje INA-om, onako kako je bilo prije sklapanja ugovora.

“Nekoliko puta sam ukazao da postoji konzistentan obrazac ponašanja gdje se najviše pogodovalo INA-i, odnosno MOL-u. Kad ja promatram odluke naše Vlade, one konzistentno nisu bile u interesu Republike Hrvatske, nego interesu MOL-a. To je vrlo jasno. Nijedan potez nije bio oštar, da je u interesu RH i da ste čuli da MOL govori da im nešto teško pada”, zaključio je Vanđelić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI