VANĐELIĆ ZA SPORU OBNOVU OPTUŽIO HORVATOVO MINISTARSTVO: ‘Samo su 2,3 posto zahtijeva građana pretvorena u odluke’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije održao je konferenciju za novinare na kojoj je bio ravnatelj Damir Vanđelić sa suradnicima.

Vanđelić je objasnio koje su najveće prepreke prilikom obnove dodavši da zapinje na ministarstvu kojim upravlja Darko Horvat.

“Samo su 2,3 posto zahtijeva građana pretvorena u odluke, odnosno 97,7 posto njih nije. Dakle broj odluka koje dobivamo iz Ministarstva graditeljstva je nizak. Dobivamo i druge uprave akte, ali to je upravni postupak, a ne provedba obnove. Druga prepreka u provođenju obnove je ti da imamo previše provedbenih tijela. Prijedlog rješenja je centralizacija nabava, kontrole, izvršavanje i drugih djelatnosti”, rekao je Vanđelić.


Podsjetio je i na prepreke u vidu sporosti sustava, kao i previše provedbenih tijela u postupku.

“Odlična vijest je da je na jučerašnjoj sjednici Vlade donesen drugi program mjera. Taj program mjera je nešto na što je Fond prvo na samim sastancima, a kasnije i javno u 25 navrata upozoravao da se taj program mjera treba hitno promijeniti i na tome smo javno komunicirali preko šest mjeseci”, rekao je Vanđelić.Kazao je kako je program mjera, koji je promijenjen, važan jer utri stvari koje su se sada u njemu definirale, “on omogućuje da tek sada obnova krene.”

“Sada su definirani kriteriji javne nabave za stručni nadzor i za izvođenje radova. Bez tih kriterija za javnu nabavu nije bilo moguće ni raspisivati natječaje za stručni nadzor i za izvođenje radova u obnovi. Također upozoravali smo na cijene koje su bile preniske u odnosu na tržište. Te cijene koje su definirane programom su u redu za zgrade otprilike veće od 400 metara kvadratnih, no za obiteljske kuće, manje više stambene zgrade te cijene su bile potpuno nerealne”, objasnio je Vanđelić.

Naglasio je kako je prvi problem nedostatak zaposlenih koji se bave obnovom te kako bi trebalo uskladiti i plaće.

“Što znači da bi Fond, Središnji državni ured i Sektor za elementarne nepogode u ministarstvu bi trebao imati otprilike isti rang plaća kako bi se ta grupa ljudi koja je specijalizirana za obnovu ne bi konkurirala međusobno”, tvrdi Vanđelić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI