VARGA TVRDI DA ZNA TKO JE NARUČIO SVASTIKU NA POLJUDU: ‘Zašto bih ja bio Pedro koji visi kad nemam veze s time?’

Franjo Varga nepravomoćno je osuđen za aferu SMS u kojoj ga se tereti da je lažirao poruke koje su trebale pomoći Zdravku Mamiću i Ivici Todoriću.

Sada je po prvi put ekskluzivno za ekipu Provjerenog otkrio svoju stranu priče.

“Zašto bih ja bio Pedro koji visi kad nemam veze s time? Zbog političkih obračuna. Zato što se netko želi riješiti nekoga. I politički ubiti. I da ja zato robijam?“, započeo je Varga.


SMS-ove koji su se vezali uz proces Ivice Todorića je, uvjerava, pronašao na jednom laptopu. U svojim očima, on nije napravio ništa krivo.

“Mene se uvijek htjelo prikazati kao nekog groznog kriminalca koji pravi lažne SMS poruke što nije točno”, kaže Varga.Njegovo se ime vezuje uz afere SMS. Kako one povezane s aferom Agrokor, tako i one vezane za Zdravka Mamića. Optužen je za njihovo falsificiranje. U jednoj toj komunikaciji za koju je USKOK ustvrdio da je lažna, radi se o navodnom utjecaju bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana na suce Vrhovnog suda koji će odlučivati o žalbenom postupku, ali i na suca Županijskog suda u Osijeku.

Varga tvrdi, SMS-ove koji su se odnosili na slučaj Zdravka Mamića je dobio iz jednog izvora i nimalo ne sumnja u njihovu vjerodostojnost. U prvom iskazu USKOK-u, rekao je drugačije. “Ne znam ja što je puštano sve i tko je puštao. U njihovoj optužnici stoji svašta lažno”, poručio je  Varga.

“Riješi se Ramljaka i pošaljimo nekog tko će uistinu uništiti dokaze, a ne otkrivati afere jer u situaciji smo u kojoj je pustio sve u Večernji, a naši poslovi nisu završeni. Ako trag dovede do nas, trag novca, mi padamo. Ne samo ja, već i ti”, piše u SMS porukama iz optužnice u slučaju Todorić.

“To sam ja skinuo s jednog računala koje mi je doneseno da se prebaci na drugo. U tim porukama se nalazio i Brkić. Netko mu je pokušao smjestiti, da on želi svoj dio u Agrokoru. Ja sam ga upozorio na to. Ja s Todorićem niti imam ikakve kontakte niti znam ikoga tko zna Todorića. Podnio sam kaznenu prijavu sa sumnjom na počinjenje kaznenog djela ili lažnih poruka ili pokušaja otimačine”, tvrdi Varga.

Ništa od navedenog ni USKOK ni sud nisu držali relevantnim. Uzeli su u obzir iskaze brojnih svjedoka. I nalaz informatičke vještakinje koja je ustvrdila da su svi SMS-ovi lažni. I da ih je izradio Franjo Varga. Za to je nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora.

U izradi SMS-ova Vargi, stoji u presudi, pomogao mu je Blaž Curić, nekadašnji vozač bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Osuđen je da je Vargi dostavljao brojeve telefona za njihovu izradu. Među ostalim brojeve Milijana Brkića i Martine Dalić. Varga tvrdi da je bio u komunikaciji ne samo s premijerom, već i brojnim drugima u vrhu HDZ-a.

“Sad što sam ja točno radio, mnogi su me iskorištavali za neke svoje igre i igrice, to sam ja nažalost kasno shvatio. Ne bih o imenima. Prepoznaju se oni sada. Za istrage me jesu koristili. Ja sam dosta istraga odradio. Sve sam prijavio Državnom odvjetništvu. Pod pseudonimom, radi obitelji”, rekao je Varga.

Blaž Curić mu je, kako stoji u optužnici, dojavio da je pod istragom, netom prije uhićenja. Kazao mu je da sve briše. USKOK je detektirao da se to odnosi na SMS-ove koje je pisao. Ali Varga ima sada neku drugu verziju toga.

“Trebao sam izbrisati poruke i pozive koje sam razmjenjivao s premijerom, s Orepićem, s Brkićem. Nema veze s Mamićem. Gospodin Curić uopće nije znao da se ja čujem s gospodinom Mamićem. Poruke sam brisao da se mene ne bi dovodilo u vezu s njima“, uvjerava Varga.

Blaž Curić je kum Milijana Brkića. S Brkićem ne krije duboko poznanstvo koje datira, kaže, iz vremena dok su obojica bili u MUP-u. To je svojedobno potvrdio i sam Brkić. Kazao je prije tri godine kako nije koristio usluge kuma, te kako njemu konstruiraju i o njemu lažu.
U javnosti se pisalo da je Varga za Brkiće odrađivao neke poslove, poput praćenja. Pala je bila i kaznena prijava. Provedena je istraga. Ali je na kraju sve odbačeno. Varga ne želi loše pričati o Brkiću i tvrdi da ovaj od njega ništa nije tražio.

“Jedan od mojih prijatelja mi je rekao krenut će istraga na tebe. Dobili su moje ime i prezime i trebali su mi nešto prišiti zato što su očekivali da ću ja uvaliti Milijana Brkića. Oni su očekivali da ću ja biti najslabija karika koja će pričati protiv njega“, kaže Varga.

Po njegovoj priči, Milijan Brkić ispada žrtva sadašnjeg premijera, a smjestit mu se pokušalo i u SMS aferi, uvjerava, kada je po njegovoj verziji događaja poruke pronašao na spomenutom laptopu. Ni za to nema nikakve dokaze. Varga je bio u kontaktu s Tomislavom Karamarkom. Tijekom istrage u aferi SMS ustvrdilo se da ga je upravo on povezao sa Zdravkom Mamićem.

Kaže da je Mamiću predao dokaze o tome tko je nacrtao svastiku na nogometnom stadionu Poljud koja se jasno vidjela prije šest godina na travnjaku tijekom utakmice Hrvatska i Italija.

“To sam s Vladom Galićem radio. Došao sam do toga da je plaćeno pedeset tisuća kuna da ugasi kamere tu večer i da omogući da se iscrta svastika. Platio mu je konkretno Ostojić i Kotromanović su se s njime našli. Nisam došao do konkretnih imena. Jedan ili dva imena sam imao. To sam dao gospodinu Mamiću. On je sve to predao policiji. Ali ništa”, objašnjava.

“Ne želim komentirati kriminalce, bjegunce od hrvatskog pravosuđa i osuđene za konstrukcije”, rekao je kratko Ostojić na sve to.

A Kotromanović dodao: “Budalu se ne isplati komentirati”.

Ranko Ostojić je u to vrijeme bio ministar unutarnjih poslova. Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović više ga je puta zbog svega prozivala. Istraga nije urodila plodom. Počinitelji nisu pronađeni. Unatoč puštenoj snimci preskakanja ograde više mladića na jednom ulazu, te ponuđenoj novčanoj nagradi onome tko bude ponudio više informacija.
No, zato je Varga, kaže, nagrađen od Zdravka Mamića što mu je dao informacije o tome tko je nacrtao svastiku na Poljudu.

“Dao mi je oko šesto, sedamsto tisuća kuna. Ali o porukama nismo razgovarali. Gospodin Mamić mi nikada nije platio niti za te poruke niti da ja počinim bilo kakvo kazneno djelo”, tvrdi Varga.

Ali svjedok je USKOK-u ispričao nešto drugačije Vargine tvrdnje. Svjedočio je da Varga prati komunikaciju nekih osoba za Mamića. A da su informacije koje mu je Varga prenio povezane s bivšim ministrima policije i obrane, govori i činjenica da je Mamić o tome u ožujku govorio na press konferenciji. Iako se to pretjerano nije svidjelo njegovom odvjetniku.

“Neću vam reći da sam ja njega u tri-četiri navrata jedva sputao da ne krene s nekim stvarima, pa sam mu rekao ‘oćeš ti još neki postupak’“, kazao je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.

Policija po pitanju svastike tvrdi da istraga još traje. Ni traga ni glasa od Mamića na poziv o ovoj temi. Zašto se Varga odlučio javiti tek sada?

“Jer je sada aktualno sve to vezano uz suce i uz određene istrage koje sada idu u USKOK-u. Konkretno, pričam sada o sucima koji su imali direkt sa mnom i sa gospodinom Mamićem. Znači isti su suci bili u igri. Oni su zaprimili novce od gospodina Mamića da ga oslobode, no oni su ga osudili. Znači, netko puno jači i utjecajniji koji ih je mogao puno više ucjenjivati je tu stupio na scenu, ucijenio ih da osude gospodina Mamića“, nastavio je nizati prozivke informatičar.

Varga ovime ne krije da jedna od potencijalnih motivacija leži u tome što je presuda u slučaju afere SMS nepravomoćna. O žalbi se trenutačno odlučuje na Visokom kaznenom sudu. Obrana, među ostalim, pokušava srušiti informatičko vještačenje što je ključni dokaz da su SMS-ovi lažni.

“U spisu nismo utvrdili da su postojale takozvane zrcalne kopije i zapravo da je pitanje jesu li ti metapodaci koji su se nalazili na uređaju pravilno zaštićeni kada su od Franje Varge i Blaža Curića oduzeti“, zapitao se Vargin odvjetnik Mario Poljak.

Vargina se obrana žalila i na činjenicu da je o njegovoj presudi odlučivao i sudac Darko Krušlin, isti onaj koji je sudio Zdravku Mamiću i za kojeg se sumnja da je od njega zajedno s drugim osječkim sucima uzeo mito. Odvjetnik Miljević je na Vrhovnom sudu tražio da se otvori zapisnik da se vidi kako su glasali suci na prvom stupnju u Mamićevom slučaju.

“Na kraju se dižem ja u ime cijele obrane i kažem da molim sudsko vijeće Vrhovnog suda da otvori zapisnik o vijećanju i glasanje prvostupanjskog suda, da se vidi glasanje. Mislim da nešto jasnije od toga ne može biti“, kazao je Miljević.

Znači li to da odvjetnik ima saznanja da je jedan od sudaca za kojeg se sumnja da je mito primio na prvom stupnju odlučivanja bio protiv toga da se Mamića pošalje u zatvor? Prema obrani, cijeli proces je previše inkriminiran. Miljević smatra da postoje elementi za obnovu kaznenog postupka.

Varga je osuđen da je sprječavao dokazivanje u slučaju Mamića, pa se i on nada promjenama u svojem procesu. “Zakonski bi presuda trebala pasti. Nisam ni sa kim komunicirao niti se čuo. Povukao sam se. Ne komuniciram ni sa kim“, zaključio je.

Varga pred kamere nije stao sve dok Mamić nije pokrenuo priču o mitu osječkim sucima. Sada se tim SMS-ovima koji su mu trebali pomoći želi dati nova konotacija, da oni imaju itekakvog smisla, da je netko suce za koje se sumnja da su uzeli mito morao nagovarati da ga osude.

Ovim istupom Varga ne želi pomoći samo sebi, već ponovno želi pomoći Mamiću. A i prikazati Brkića žrtvenim janjetom ovog i bivšeg čelnika HDZ-a. Prije nego je dao intervju, Varga je za svoje tvrdnje obećao dokaze za brojne afere. Do emitiranja reportaže nije dao niti jedan materijalni dokaz.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI