VAŽNA ODLUKA IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE! ‘Ovo je sporazum za cijeli svijet’

Foto: KremlinxPool, Guliver Images

Predstavnici Ukrajine i Turske u Istanbulu su potpisali sporazum oko izvoza žitarica, piše BBC, a prenosi N1.

Također, Rusija je potpisali zrcalni sporazum s Turskom i UN-om.

“Danas se pojavilo svjetlo nade na Crnom moru. Svjetlo olakšanja svijetu, koji ga treba više nego ikad. Nema sumnje, ovo je sporazum za cijeli svijet. Donijet će olakšanje zemljama u razvoju, zemljama na rubu bankrota, baš kao i ranjivijim ljudima koji žive na rubu gladi”, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres ističući da će ovo stabilizirati globalne cijene hrane.

Ukrajina je pak ranije danas istaknula da dugo očekivani sporazum o deblokadi izvoza žitarica potpisuje s Ujedinjenim narodima i Turskom, a ne s Rusijom.

“Ukrajina ne potpisuje nikakav dokument s Rusijom. Potpisujemo sporazum s Turskom i UN-om i sve obveze preuzimamo prema njima. Rusija potpisuje zrcalni sporazum s Turskom i UN-om”, objasnio je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.Pritom je upozorio da će se na “svaku provokaciju” ruske strane nakon potpisivanja sporazuma “odmah vojno odgovoriti”.

Više od 20 milijuna tona žitarica zarobljeno je na jugu Ukrajine otkad je Rusija poslala desetke tisuća vojnika u zemlju 24. veljače. To je značilo de facto blokadu Crnog mora zbog čega je ukrajinski izvoz pao na šestinu svoje prijeratne razine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI