VAŽNO UPOZORENJE: Evo zašto je važno redovito kontrolirati dimnjak

ilustracija

U sezoni grijanja česta su zapaljenja dimnjaka, što se događa zbog njihove nepravilne izrade ili neredovitog održavanja. Dimnjačari su trebali provjeriti dimnjake, no mnoga kućanstva zaboravljaju da je to nužno obaviti svake ogrjevne sezone.

Dvadesetak dimnjaka u prošloj, i šest u ovoj gasili su osječki vatrogasci. Bilo da se griju na kruta goriva ili plinska trošila, uvijek treba biti oprezan, piše HRT.

“Kod dimnjaka je najvažnije kod izgradnje da to bude u skladu s propisima, da kroz njih ne prolaze nikakve grede, da nisu ispucali, da je od čvrstog materijala, da je ožbukan iznutra i izvana, da su određenog promjera, ali isto tako treba obratiti pozornost i na peći na krute tvari. Te peći moraju biti sigurne”, rekao je Pero Čeman, zapovjednik JVP-a Osijek.

No njima se treba i pravilno rukovati.

“Kad se potpaljuje vatra da se ne potpaljuje benzinom ili nekom sličnom tekućinom, da se vratašca zatvaraju. Ljudi znaju ostaviti vratašca zbog nekog cuga i kasnije žar ispadne i uhvati zapaljive materijale oko peći”, dodao je.



Iako smo već odavno zagazili u sezonu grijanja, dimnjačari ovih dana imaju pune ruke posla. Provjeravaju ispravnost plinskih trošila, čiste dimnjake.

“Vrlo je važno redovito kontrolirati dimnjake, kontrolirati njihovu prohodnost, kontrolirati sam spoj trošila na te dimnjake i kontrolirati redovito da li su ta trošila ispravna i u kakvom su stanju”, rekao je dimnjačar Denis Balažić.

Najčešći razlog zapaljenja dimnjaka kriju se u čađi.

“U samom dimnjaku se zapali zapaljiva smola, čađ koja proizlazi iz krutog goriva. Znači kruto gorivo je energent koji je prljav i kao takav proizvodi tu zapaljivu smolu čađ, zapravo drvo koje ima visok postotak vlažnosti, prigušenost na trošilima”, dodao je Balažić.

Zakonska je obveza svih potrošača redovito omogućiti čišćenje dimnjaka i provjeriti trošila bez obzira na energent koji koriste.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI