VEKIĆ ZATRAŽIO RAZRJEŠENJE SUDAČKE DUŽNOSTI: DSV mu udovoljio. On je pod istragom USKOK-a od lipnja 2021.

Ilustracija

Osječki sudac Zvonko Vekić zatražio je od Državnog sudbenog vijeća (DSV) da ga razriješi sudačke dužnosti. DSV mu je udovoljio u tome i razrješenje će biti 16. svibnja, objavio je Večernji list.

Podsjetimo, je s dvojicom kolega Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem pod istragom USKOK-a od lipnja prošle godine, a od tada je i privremeno udaljen s dužnosti. Riječ je o standardnoj disciplinskoj mjeri koja se provodi protiv sudaca koji se nađu na udaru istražitelja.

DSV u takvim situacijama protiv njih pokrene stegovni postupak, privremeno ih udalji s dužnosti i ta im se stegovna mjera produlje svaka tri mjeseca te praktički može trajati dok se ne okonča sudski postupak koji se protiv tih sudaca vodi. Primjerice takvom je odlukom DSV-a, kojom je Vekić na vlastiti zahtjev razriješen sudačke dužnosti, mjera privremenog udaljenja s dužnosti za dodatna tri mjeseca produljena Dolores Milković, sutkinji Općinskog suda u Šibeniku i Vesni Malenici, sutkinji Trgovačkog suda u Zagrebu.

Prvoj je u rujnu lani počelo suđenje na Županijskom sudu u Splitu, i to dvije i pol godine nakon što je optužena zbog primanja mita. Drugoj suđenje još nije ni počelo.

Što se tiče Kvesićevih pravnih problema, on je lani bio uhićen dvaput. Prvo u lipnju, a zatim u studenome, i u jednom i u drugom slučaju zbog sumnji na primanje mita, za što njega i njegove kolege sumnjiči odbjegli Zdravko Mamić.USKOK je zbog Mamićevih optužbi pokrenuo istragu protiv trojice osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, braće Zdravka i Zorana Mamića i poduzetnika Drage Tadića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI