VELEPOSLANIK SAD-a OPASNO ZAGRMIO: Raspravama o ratu političari u BiH bježe od odgovornosti

Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson optužio je u srijedu vodeće političare u toj zemlji da poticanjem rasprava o podjelama, ratu i širenjem mržnje nastoje odvratiti pozornost od svoje odgovornosti za katastrofalno stanje u državi.

Prikrivanje stvarnih problema

U tekstu objavljenom na blogu veleposlanstva SAD u BiH Nelson je, bez pretjerane diplomatske distance, napisao kako je ponašanje domaćih političara, koji su u proteklim tjednima sve svoje snage usmjerili na rasprave o tome može li se zemlja “mirno razdvojiti” i hoće li u njoj biti rata, samo manevar čiji je cilj prikriti stvarne probleme koje BiH ima.


Neizravno je poručio kako je upravo zbog toga vrijeme da ti političari budu smijenjeni, odnosno da ih na izborima iduće godine građani “sankcioniraju”.

“Umjesto da se bave otvaranjem novih radnih mjesta i privrednim rastom, iskorjenjivanjem korupcije, eliminiranjem diskriminacije i omogućavanjem slobodnijih i pravičnijih izbora, političari nastoje odvratiti pozornost od toga i izbjeći osobnu odgovornost. Čine to na način da potiču strah i podjelu koji podsjećaju na devedesete, vrijeme u koje se nitko ne želi vratiti”, napisao je američki veleposlanik.Pojasnio je kako pritom misli prije svega na pozive na otcjepljenje i na retrogradni povratak na “Izvorni Dayton”, što je omiljena teza vlasti u Republici Srpskoj, ali i na dovođenje u pitanje biti Daytonskog sporazuma kojim je zajamčeno postojanje dva entiteta, što se povremeno problematizira iz Federacije BiH.

Poticanje takvih rasprava, napisao je Nelson, služi samo interesima političkih lidera koji parazitiraju na sustavu na kojemu se bogate, a sve na štetu građana.

“Na stolu su sankcije zbog destabiliziranja Daytonskog sporazuma i korupcije. Još strože sankcije mogu uvesti građani glasanjem na izborima”, poručio je američki veleposlanik. On je aludirao na činjenicu da je SAD ranije uveo sankcije sadašnjem predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zbog njegove secesionističke retorike, ali i njegovom bliskom suradniku Nikoli Špiriću, za kojega je Washington procijenio kako je umiješan u “ozbiljnu korupciju”.

Svaka konvertibilna marka koja završi u džepu političara je marka koja nije potrošena na obrazovanje djece, poboljšanje infrastrukture ili plaću građana BiH, podsjetio je Nelson istaknuvši kako je to postalo potpuno jasno tijekom razarajuće pandemije zbog koje previše ljudi u BiH i svijetu umire, dok političari odbijaju surađivati.

Obavio razgovore s domaćim političarima

Prije nego je blog objavljen, veleposlanstvo SAD u Sarajevu je potvrdilo kako je savjetnik u State Departmentu Derek Chollet o stanju u BiH telefonski razgovarao s najistaknutijim lokalnim političarima.

“Dijalog, a ne zapaljiva retorika i isključivi zahtjevi, ono je što će unaprijediti usluge, stvoriti radna mjesta i jačati povjerenje građana u vlast”, bila je poruka američkog diplomata političarima u BiH, kako se navodi u priopćenju.

Uz to što je pozvao na suzdržavanje od retorike koja potiče podjele, Chollet je pozvao i na provedbu reformi izbornog zakona do kraja ove godine, uključujući ograničenu ustavnu promjenu u vezi s provedbom presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i presude Ustavnog suda BiH, te opće reforme u vezi s jačanjem integriteta izbornog procesa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI