VELIKA AKCIJA NA ISTOKU UKRAJINE: Ipak, uspostavlja se humanitarni koridor kako bi se iz Mariupolja evakuirali žena, djeca i starije osobe

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/Guliver

Ruska invazija na Ukrajinu traje 56 dana. Počela je velika ofenzivna akcija na istoku zemlje. Ukrajinskim snagama u Azovstalu, rusko ministarstvo obrane dalo je novi ultimatum.

Naime, Rusi traže da ukrajinski vojnici prestanu s vojnim operacijama od 14,00 sati po moskovskom vremenu i polože oružje. Ukrajina ranije takve ponude nije prihvaćala.

Niz zapadnih zemalja šalje teško naoružanje Ukrajini. SAD i Kanada poslat će Ukrajini više topničkog oružja, Belgija i Nizozemska planiraju isporučiti još teškog naoružanja, a Velika Britanija traži načine da je opremi protubrodskim projektilima u jeku nove ruske ofenzive na ukrajinskom istoku.

“Postignut je preliminarni dogovor Ukrajine i Rusije o uspostavi humanitarnog koridora za evakuaciju žena, djece i starijih osoba iz opkoljenog grada Mariupolja”, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

“U opkoljeni Mariupolj Ukrajina planira poslati 90 autobusa kako bi evakuirali oko 6000 žena, djece i starijih osoba. U gradu je oko 100 tisuća građana, a deseci tisuća su ubijeni tijekom opsade grada”, rekao je gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko za BBC.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI