Velika drama! HDZ oštro protiv odlikovanja Budimira Lončara, generali Tolj i Kapular podnijeli ostavku

wikipedia

Gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić, donio je odluku o dodjeli Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru zbog čega se našao u fokusu javnosti.

O djelovanju Budimira Lončara još se 27. rujna 1991. očitovao prvi predsjednik RH i HDZ-a dr. Franjo Tuđman putem izjave Vlade RH, poručili su iz Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba.

“Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnutu Republiku Hrvatsku. (…) Lončar je propustio izraziti lojalnost Republici Hrvatskoj, čime se stavio na stranu protivnika mirnog demokratskog i pravednog rješenja jugoslavenske političke krize”, rekao je tada.

Posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ ipak se ne smatra odgovornim za uvođenje embarga 1991., kada je razoružana i napadnuta Hrvatska bila prinuđena kupovati naoružanje na crnom tržištu, gdje su cijene i po nekoliko desetaka puta veće.

“Ako postoji nešto na što sam ponosan, onda je to moje sudjelovanje u radu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kada je uveden embargo na uvoz oružja u Jugoslaviju. Napokon, u New York sam otputovao u dogovoru s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, koji mi je čestitao na obavljenom poslu”, rekao je Lončar  za Jutarnji list.



Ponovio je i ono što je, kako tvrdi, prije nekoliko godina rekao u Jutarnjem listu.

“Tuđman je potpuno prihvatio internacionalizaciju i, pored Haaške konferencije, stavljanje jugoslavenske krize i pod okrilje UN-a”, rekao je Lončar i dodao kako on nije znao da će dobiti Medalju grada Zagreba.

Na dodjelu ovog priznanja oštro su reagirali generali Ivan Tolj i Ivan Kapular koji smatraju da je Lončar “odgovoran zato što je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja”. Generali su podnijeli ostavke u Hrvatskom generalskom zboru zbog nereagiranja na ovo odlikovanje.

HDZ je jasno i nepokolebljivo privržen ostavštini dr. Franje Tuđmana, poručili su iz HDZ-a Grada Zagreba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI