VELIKA DRAMA U HDZ-u! ‘Uz njega bi i Gordan Maras izgledao kao Batman!’ U opasnosti od gubitka velikih gradova, kome ćemo ostaviti vlast?

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Bliže nam se lokalni izbori osmi po redu, a prema mnogim analitičarima bit će to najneizvjesniji izbori u povijesti hrvatske države. Osim što se odvijaju u neviđenim okolnostima zbog epidemije koronavirusa, neizvjesno je i zbog smrti dugovječnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ali i odlazaka “velikih riba” s čelnih mjesta najvećih gradova.

Tko će zamijeniti upravljanje brojnim gradskim tvrtkama, komunalnim poduzećima, raspolaganje velikim proračunskim sredstvima i moći zapošljavanja, saznat ćemo za manje od mjesec dana, odnosno nakon odrađenog drugog kruga izbora.

Alibi kandidat koji to više nije

Stožerna i najstabilnija stranka HDZ “napala” je Zagreb s donedavno anonimnim mladim Davorom Filipovićem. Većina analitičara i komentatora njegovu kandidaturu smatralo je to kandidiranjem još jednog HDZ-ovog “alibi kandidata” koji je trebao na vlasti održati Milana Bandića.

No, smrt gradonačelnika potpuno je izmijenila loptice i Filipović možda, ni kriv ni dužan, stvarno postane nasljednik doživotnog gradonačelnika Bandića. Jer prvi kandidat za Zagreb bio je Damir Vabđelić no to na kraju nije realizirano pa se stranka okrenula Filipoviću.

 

Izvor iz HDZ-a nam je potvrdio da sada idu na sve ili ništa, ali da je sve dramatičnije u stranci kako se izbori približavaju.



“Filipović je po mnogima loš kandidat i stvarno je izgledao kao novi alibi kandidat za Bandićevu pobjedu. Za njega neki kolege kažu da bi i Gordan Maras bio ‘batman’ naspram njega. Ipak, sada je situacija potpuno izokrenuta. On više nema prava na defenzivnu i tromu kampanju, mi moramo ići jako za drugi krug. Ako ljevičari stvore većinu u skupštini, Zagreb je gotov”, rekao nam je naš izvor.

Tuđman bi znao

Situacija oko drugih velikih gradova također je intrigantna, brojni veliki igrači napuštaju kormilo i do jučer su bili potpuno nepoznati javnosti. Što se tiče HDZ-a, naš izvor je jako zabrinut.

“Mi smo ponudili kandidate za koje nitko ne zna. Oni su većinom mladi i perspektivni, ali nemaju taj polički eros niti moć. Ako mi ‘popušimo’ svugdje, Plenković će morati odgovoriti. Pa kome ćemo mi ostaviti vlast u svim gradovima gdje ćemo izgubiti? Tuđman bi znao što napraviti. Mnogi govore ‘Franjo, vrati se’”, rekao nam je naš izvor vidno zabrinut.

HDZ vlada preko Županija i malih općina

Ipak, ovaj HDZ-ovac podsjeća da njegova stranka godinama opstaje zbog lokalne rasprostranjenosti i stranačkih organizacija, unatoč tome što zapravo i nemaju gradonačelnike u velikim gradovima.

“Veseli me ipak jer znam da SDP i ostali često osvoje gradonačelnički mandat, no mi smo zapravo ti koji vladamo. Ulazimo u skupštine i sa saveznicima krojimo vlast. Mi imamo Županije, a u njima je stvarna moć. Imamo i ogroman broj naših općina, a tu su glasovi he, he he”, zaključio je uz smiješak naš izvor iz HDZ-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI