VELIKA PRIJETNJA PLENKOVIĆEVOJ VLADI: Što se događa u sjeni?

Foto: Pixsell

Mala stranka za velike karijera, tako su nekoć tepali HNS-u, što zapravo nije nimalo iznenađujuće.

U mandatima Radimira Čačića, Vesne Pusić pa i Ivana Vrdoljaka, ta je stranka s potporom od svega dva posto uživala nevjerojatan status.Sslijedom toga sjedila je u dvjema vladama, onoj SDP-ovoj, ali i onoj Plenkovićevoj rukovodeći najznačajnijim resorima bez pretjeranog pokrića.

Suradnja s HDZ-om koja se odvila u Vrdoljakovom mandatu, tu je stranku srozala na niske grane, što su potvrdili i nedavno održani parlamentarni izbori na kojima je zastupnički mandat osvojio tek donedavni ministar graditeljstva Predrag Štromar, koji je ujedno od Vrdoljaka prije nekoliko mjeseci preuzeo kormilo stranke.

Kako HNS nije ostvario nikakav rezultat na izborima, tako Plenkoviću nisu bili potrebni za formiranje nove Vlade pa sada Štromar zapravo igra ulogu HDZ-ova žetončića zaslužnog za održavanje vladajuće većine. Čistka HNS-ovih kadrova po državnim tvrtkama i javnim poduzećima navodno je već počela, umjesto njih na pozicije dolaze SDSS-ovci. U Vladi imaju tek pozicije državnih tajnika, a kada je o odlascima s pozicija riječ tada valja spomenuti i to kako je i Štromar odlučio napustiti HNS-ov brod koji tone. Nakon svega nekoliko mjeseci rukovođenja strankom odlučio se povući s te pozicije, a upućeni smatraju kako bi se novi unutarstranački izbori mogli odraziti na vladajuću većinu.

Premda još nije poznato tko će zamijeniti Štromara, nije nemoguće da to bude netko tko će HNS ponovno nastojati odmaknuti od HDZ-a nastojeći na taj način oporaviti stranku na umoru. Izbori u HNS-u trebali bi se održati 12. prosinca, a tada će stranka osim novog predsjednika birati i zamjenika predsjednika te dva potpredsjednika. Kandidaturu za sada još nitko nije istaknuo, ali se kao mogući Štromarov nasljednik spominje Milorad Batinić. Jedna od opcija o kojoj se također među članstvom progovara jest oporavak suradnje sa Čačićem i pridruživanje njegovim Reformistima.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI