VELIKA SURADNJA: SOA i američki elitni stručnjaci proveli značajnu akciju

Foto: Pixabay/Ilustracija

SOA-in tim i tim kibernetičkih stručnjaka iz SAD-a proveli su zajedničku akciju kako bi ušli u trag zloćudnim kibernetičkim aktivnostima na području države, priopćila je SOA.

“Ova vrsta partnerstva u kibernetičkoj sigurnosti je neophodna u današnjem svijetu jer proširuje naš doseg i sposobnosti“ rekao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

Namjenske snage američkog USCYBERCOM-a redovito provode tzv. operacije lova (hunt forward operations) po cijelom svijetu s ciljem učenja o aktivnostima protivnika za potrebe nacionalne obrane, ali i s ciljem jačanja sposobnosti kibernetičke zaštite kod partnerskih država. Do kolovoza 2022., SAD je operaciju proveo 31 put u 17 država na preko 50 partnerskih mreža, stoji u priopćenju.

“Za nas se tu ne radi samo o lovu na partnerskim mrežama u potrazi za sličnim prijetnjama na našim mrežama i korištenju tog znanja u obrani naših nacionalnih mreža. Radi se i o osobnim vezama koje smo izgradili i partnerstvu koje može samo rasti. Osobno sam bio impresioniran s razinom organizacije, vidljivosti i proaktivnosti SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost dok smo sjedili rame uz rame loveći negativce“, kazao je vođa američkog tima, čije ime se ne može otkriti iz sigurnosnih razloga.

Uz suprotstavljanje zloćudnim kibernetičkim akterima koji ciljaju nacionalne mreže, podatke i platforme, operacijom se dobiju vrijedni uvidi u protivnikove taktike, tehnike i procedure. Poznavanje ovih planova, sposobnosti i alata omogućuje ometanje i prekid ovih zloćudnih kibernetičkih aktivnosti prije nego se uspiju probiti u nacionalne mreže i počiniti značajnu štetu, dodaje SOA.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI