VELIKI POVRATAK OTPISANOG: Potez Plenkovića koji je mnoge u HDZ-u šokirao! Želi li time oslabiti moć Anušića?

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Tko bi gori sad je doli, kaže stara poslovica a upravo se prema gori čini se vratio već zaboravljeni HDZ-vac Nediljko Dujić.

Naime, uprava Hrvatskih šuma nedavno je dobila novog predsjednika, riječ je o utjecajnom HDZ-ovcu Nediljku Dujiću iz šibensko-kninske organizacije vladajuće stranke, koji je još od prosinca 2017. godine u Hrvatskih šumama savjetnik Uprave za EU projekte, razminiranje i zaštitu požara.

Vijest je to koja je mnoge iznenadila mnoge kako u javnosti tako i među tma Dujićevim imenovanjem u Upravu Hrvatskih šuma jer se vjerovalo da je on u stranačkoj hijerarhiji otpisan nakon što je HDZ izgubio izbore za župana u Šibensko-kninskoj županiji prošle godine.

Taj je poraz župana Gorana Pauka u vladajućim redovima opisivan kao povijesni debakl vladajuće stranke, a za sve su okrivili upravo dugogodišnjeg čelnika županijske organizacije stranke i bivšeg gradonačelnika Skradina Nediljka Dujića. Nakon toga poznato je također da je nakon tih izgubio i unutarstranačke izbore te je županijsku organizaciju preuzeo šibenski gradoonačelnik Željko Burić koji očito nije bio izbor Andreja Plenkovića a upravo ovim potezom dokazao da je i tada a i sada na strani Dujića i da na njega i dalje računa.

“Preseljenje je nužno, ali uz sve teškoće koje će se javljati, smatram da imam dovoljno iskustva i znanja da mogu s kolegama kvalitetno obavljati posao”, kazao je Dujić po imenovanju na novu funkciju.



”Dujić je stranku u našem kraju trebao organizirati i ustrojiti na terenu, ali to se nije dogodilo, okružio se onima koji su mu lojalni, a šibensko-kninski HDZ je kadrovski opustošen, ne radi se tu samo o rezultatima izbora za župana pa mi smo izgubili vlast u nekim značajnim sredinama poput primjerice Knina u kojem HDZ već dva mandata nema svojeg gradonačelnika”, napominju nezadovoljni HDZ-ovci te tvrde da je otpisanog Dujića iz nekog samo njemu znanog razloga u politički život vratio premijer Plenković.

A kako je ovo mjesto, čelnika Hrvatskih šuma, uvijek  ili u većini slučajeva po nepisanom pravilu, pripadalo “slavonskom lobiju” unutar HDZ-a, to bi moglo značiti da Plenković na ovaj način, imenovanjem Dujića kao svoga čovjeka od povjerenja, želi ograničiti moć i utjecaj Ivana Anušića, kako se neformalni šef Slavonije ne bi oteo kontroli.

Donedavni predsjednik Uprave Hrvatskih šuma bio je Krunoslav Jakupčić koji se smatrao kadrom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Ne treba zaboraviti da je i Jakupčić koji se sa čela Hrvatskih šuma povlači u mirovinu bio jedan od protagonista famozne afere Vjetroelektrane u sklopu koje je stradala bivša državna tajnica Josipa Rimac, čijim se političkim ocem smatra upravo Dujić koji ju je po izbijanju afere pod pritiskom premijera Plenkovića izbacio iz stranke uoči kampanje za parlamentarne izbore na kojima je baš Dujić svoju kolegicu Rimac predlagao kao jednu od kandidatkinja za HDZ-ove liste.

Dujić je bio i saborski zastupnik HDZ-a od 2016. do 2020. te je 16 godina obavljao funkciju gradonačelnika Skradina.

A povratak “u igru” bivšeg predsjednika ŽO-a stavit će pod pritisak i sadašnjeg, Željka Burića. On u Gradu Šibeniku ima prilično komfornu poziciju, ali u Županiji i Županijskoj skupštini to ni izdaleka nije tako.

Dujić je poznat i po tome što je 2016.godine osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Prema toj nepravomoćnoj presudi šibenskog Županijskog suda, Dujić je dobio rok kušnje od dvije godine, a Županijsko državno odvjetništvo sumnjičilo ga je za nezakonito dobivanje naknada. Naime, on je jedno vrijeme bio na čelu NO Cesta Šibenik i član Skupštine javnog poduzeća Vodovod i odvodnja.

Prema tezama iz optužnice na taj je način pribavio 147 tisuća kuna na ime nezakonito isplaćenih naknada pa je shodno tome osuđen zbog naknade koju je dobivao kao član tijela Hrvatskih cesta, ali je zato za Vodovod i odvodnju oslobođen krivnje.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI