VELIKI PREOKRET U SLUČAJU BRAĆE MAMIĆ: Određen im je istražni zatvor, sada se od BiH može zatražiti njihovo izručenje

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zdravku i Zoranu Mamiću određen je istražni zatvor.

Odredio ga je sudac istrage Krešimir Devčić.

Uskok je zatražio istražni zatvor za braću Mamić zbog opasnosti od bijega i ponavljanja dijela, a Mamići se na tu odluku mogu žaliti.

Istražni zatvor u njihovom predmetu nužan je preduvjet kako bi se od BiH moglo zatražiti njihovo izručenje.

BiH sudovi su dva puta odbili izručiti Mamiće jer su djela koja su im se stavljala na teret počinjena prije 2014. godine, odnosno od kada je na snazi bilateralan sporazum RH i BiH o izručivanju vlastitih državljana, što u novom postupku nije slučaj.



Mamić je u iskazu priznao da njegovi susreti s osječkim sucima datiraju s kraja 2016. ili početka 2017. godine te su tako ispunjena dva preduvjeta za izručenje.

Na teret im se stavljaju djela organiziranog kriminala, korupcije i davanja i primanja mita. Za ta kaznena djela je potpisan bilateralni sporazum s BiH i za njih BiH može izručiti vlastite državljane.

“Ako zasad nepoznati sudac istrage ipak odluči da se Zdravka Mamića treba privesti u istražni zatvor, onda je procedura uobičajena. Određuje se tjeralica i ide se u proceduru izručenja”, rekao je odvjetnik Zdravka Mamića, Veljko Miljević, za RTL Direkt u ponedjeljak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI