VELIKI PROSVJED DILJEM ZEMLJE ‘DOSTA’! Poruke podrške Mireli Čavajdi, žena iznijela svoju potresnu priču

Dnevno.hr

U devet hrvatskih gradova se održava prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Uz Zagreb,  građani i građanke prosvjeduju u Puli, Sisku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli.

Na prosvjedu u Zagrebu u pauzi saborske rasprave pojavio se i šef SDP-a Peđa Grbin a pojavila se prema najavi i Severina. Viđen je i glazbenik Damir Urban.

U Zagrebu se čita pismo Mirele Čavajde koje je pročitala Sanja Sarnavka. “Ima nas! Nećemo dozvoliti da se ijednoj ženi dogodi Mirelina priča. Prislit ćemo zdravstvo da poštuje žene!”, poručila je Sarnavka.

Hvala Mireli za pismo i sve što je podnijela, za hrabrost, ali mi ovdje, mi ćemo nastaviti borbu i nećemo dozvoliti da je ijednoj ženi ponovi Mirelina priča, prisilit ćemo zdravstvo da poštuje žene”, poruka je nakon pročitanog pisma.

Prosvjed je prekinuo muškarac s megafonom koji je počeo vikati: “Živio Grga, mi smo tu da ukažemo na nepravdu. I vi ste bili pobačeni (?!)”. Građani koju su se okupili na Trgu počeli su mu zviždati.



Na prosvjedu u Zagrebu više žena je podijelilo svoje priče i iskustva iz hrvatskih bolnica za vrijeme trudnoće.

“Rodila sam dva mrtva sina. Jedan se trebao zvati Toni, a drugi Toma. Srce ime je prestalo kucati u mojoj utrobi. Jednog sam rodila u wcu, dok me kuma držala pod ruku. Nisam rodila posteljicu pa su me čistili bez anestezije. Ginekologinja mi je rekla, dok su mi ruke i noge vezane za stol, da me prestanem trzati. Ili će me ostaviti neočišćenu”, rekla je jedna žena.

“Hvala Berošu i onima koji su odbili mom djetetu doznaku za prijenosni koncentrator kisika”, na što su okupljeni počeli vikati: ‘Ostavka’ i zviždati ministru.

“Hvala vam što ste pokazali da ova zemlja ima ljudsko biće”. “Institucije su okrenule leđa ženama, ali mi nismo i nećemo”, kazao je govornik. “Hvala vam što Mirela ni danas nije sama. Prikupljeno je preko 269.000 kuna danas do 15 sati”, kazao je na zagrebačkom prosvjedu.

“Pokazali ste srednji prst i sustavu i vladi, oni već danima maltretiraju našu Mirelu. Mi ipak živimo u društvu koja zna pokazati što je solidarnost. Zaplješćimo za Mirelinu hrabrost”.

“Svi znamo da Mirela nije jedina” kazao je Ivan Blažević iz zaklade Solidarna.

“Ostanimo bijesne i vrištimo dok nam sustav ne omogući zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužujemo. Za promjene se možemo izboriti samo solidarno. Dosta uskraćivanja zdravstvene skrbi”, rekla je govornica na što se Trgom bana Jelačića prolomio pljesak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI