VELIKI RUSKI NAPAD NA UKRAJINU! U cijeloj zemlji na snazi isključenja struje zbog raketiranja elektroenergetskog sustava

Foto: Guliver/AP Photo/Andrew Kravchenko)

Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo upozorila je u ponedjeljak da će na cijelom području zemlje biti na snazi isključenja struje zbog novih ruskih napada na elektroenergetski sustav.

“Zbog posljedica raketiranja (…) u svim dijelovima Ukrajine uvode se izvanredna isključenja struje kako bi se održala ravnoteža između proizvodnje i potrošnje. Struja će se poglavito osigurati za važnu infrastrukturu. Situacija je teška, ali je pod kontrolom”, objavio je Ukrenergo na Telegramu.

Kijevske snage su priopćile da su uništile više od 60 od sedamdesetak raketa što su ih ispalili Rusi.

Ruska vojska je priznala da je “izvela masovni zračni udar visokopreciznim oružjem” u ponedjeljak oko 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s vojskom.

“Neke elektrane neko vrijeme neće moći raditi punim kapacitetom. Uz daljnji pad temperature ispod ništice u iduća 24 sata, to će prouzročiti deficit struje u sustavu. U tijeku su žurni popravci”, navodi distributer.

Na snagu je u ponedjeljak stupilo ograničenje cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija kao i embargo na uvoz ruske sirove nafte u EU, uz nekoliko iznimki.



Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućuje da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU-a, njihove osiguravajuće tvrtke i kreditne institucije, ali samo ako se ta nafta prodaje ispod cijene od 60 dolara.

Ograničenje cijene moglo bi Moskvi otežati prodaju nafte za višu cijenu, s obzirom na činjenicu da se ključne svjetske brodarske i osiguravajuće tvrtke nalaze u zemljama G7.

Službena Moskva je pak objavila kako se neće pridržavati odluke o ograničenju cijene nafte, pa makar morala smanjiti proizvodnju.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI