VELIKI SKANDAL TRESE EUROPSKU UNIJU: Procurile ozbiljne optužbe zaposlenika Agencije za azil protiv njihove ravnateljice Nine Gregori

Foto: Marios Lolos/ Guliver Image

Čelnica europske Agencija za azil (European Union Agency for Asylum – EUAA) Nina Gregori optužena je za nedozvoljeno postupanje otkako je zadužena da tom tijelu Europske unije vrati kredibilitet nakon što je njezin prethodnik José Carreiro, neočekivano podnio ostavku.

U pisanom prigovoru upućenom prošli tjedan Agenciji za borbu protiv prijevara Europska komisije (OLAF), a kojeg je vidio Financial Times, zaposlenici Agencije Europske unije za azil zatražili su istragu nad glavnim menadžerima agencije koje optužuju za nepotizam, zavaravajuće izvještaje i uznemiravanje.

U prigovoru najviše je optužbi upućeno na račun izvršne ravnateljice Nine Gregori, koja je tu poziciju preuzela 2019. godine nakon odlaska njezinog prethodnika Joséa Carreira, koji je bio optužen za uznemiravanje.

U tekstu prigovora tvrdi: “Neimenovani zviždač odlučio je reagirati kako bi se agenciji vratila njezina prijašnja funkcionalnost. Gregori je uspostavila kompleksan sustav pravnih struktura i kontrola koje su trebale ostaviti dojam pravilnosti i usklađenosti, no koji u stvarnosti prikrivaju sve nepravilnosti Agencije”

“Gregori je osigurala da o nepravilnostima bude nemoguće obavijestiti upravni odbor, Europsku komisiju, Europski parlament i javnost. Optužbe na račun Nine Gregori uključuju i imenovanja koja su u suprotnosti s pravilima o zapošljavanju”, stoji dalje u prigovoru.



U prigovoru je također dodano da “na taj je način svojim bliskim suradnicima omogućila brže napredovanje u karijeri, a neke od njih zadržala je u uredu puno dulje nego je bilo određeno njihovim ugovorima”.

OLAF, jedinica Europske unije zadužena za razotkrivanje prijevara, potvrdila je da je primila prigovor te da prema “standardnim procedurama procjenjuje ima li potencijala za istragu”.

Gregori, koja je već tri godine ravnateljica Agencije, i viši menadžeri Agencije odbacili su sve optužbe.

Gregori je, prije angažmana u Agenciji, dvadeset godina radila u Ministarstvu unutarnjih poslova Slovenije, a imenovana je na dužnost izvršne ravnateljice EUAA-e s ciljem da ojača nadzor nad nabavom, unutarnjom kontrolom te zapošljavanjem nakon optužbi na račun njezina prethodnika.

EUAA zapošljava oko 2.000 ljudi, te državama članicama pruža pravnu, tehničku i operativnu pomoć. Agencija je u siječnju dobila novo ime i mandat da zemljama članicama pomogne ujednačiti način na koji odgovaraju na zahtjeve za azilom.

Iako zaposlenici nisu optužili menadžment agencije i za financijsku prijevaru, potvrdili su da su kao rezultat tih krivih imenovanja isplaćivani neopravdani honorari. Također, navode kako se “varanje prilikom korištenja sredstava EU pretvorilo u neregularne isplate plaća” za desetke menadžera.

Europska komisija je također potvrdila da je zaprimila prigovor i da će OLAF analizirati “potencijal za otvaranje istrage” i daljnje akcije.

Agencija za azil je navodno zaposlila neke ljude koji su povezani s “korupcijskim skandalima o kojima su pisali mediji na Malti”, kao i rođake nekih od menadžera agencije koji su tako preko reda dobili posao, stoji na kraju pisanog prigovora.

Nadalje, zaposlenici tvrde da “Gregori i drugi menadžeri su također Europskoj komisiji i Europskom parlamentu slali zavaravajuća izvješća koja su uključivala lažne informacije u njihovim internim kontrolnim reportima”.

“Jako smo ožalošćeni što su u tekstu prigovora navedene činjenično netočne tvrdnje i iskrivljene činjenice kojima je jedini cilj nanijeti štetu dobroj reputaciji Agencije i njezinih zaposlenika izgrađenoj u posljednje tri godine”, stoji u prioćenju Agencije.

Agencija za azil je odgovorila da su Gregori i drugi viši menadžeri kazali kako “oštro odbacili sve anonimne optužbe za iregularnosti te da ih optužbe i napadi jako rastužuju”.

“Čvrstog sam stajališta da bilo kakav prigovor upućen na račun bilo koje institucije, tijela ili agencije EU, valja temeljito istražiti i provjeriti”, zaključila je Monika Hohlmeier, čelnica Vijeća Europskog parlamenta za nadzor nad financijama, također je primila jedan primjerak prigovora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI