VELIKI SUSRET! ‘Prijateljski i pun razumijevanja’ sastanak Dodika i Putina

Izvor:7dnevno

Susret koji se danima najavljivao, konačno se i dogodio. U petak navečer sastali su se Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i ruski predsjednik Vladimir Putin. Pritom je Dodik rekao kako će “srpske vlasti u BiH predložiti Rusiji da u Vijeću sigurnosti UN-a podrži produženje europske vojne misije Althea, protiveći se proširenju i ponovnom angažmanu njemačkih vojnika”.

“Naš će prijedlog Rusima biti, kada to dođe u Vijeće sigurnosti na dnevni red, da glasaju za misiju Althea u mandatu koji je nama do sada bio poznat. Dakle, bez proširenja. Vidimo da Njemačka ima neke aspiracije”, istaknuo je Dodik u intervju za Radio televiziju Republike Srpske iz Sankt Peterburga.

Postoji bojazan na zapadu da bi Rusija mogla u Vijeću sigurnosti UN-a potkraj godine glasati protiv produljenja vojne misije Althea u BiH koju čine vojnici europskih vojnih snaga (EUFOR), što bi onda, po njihovu mišljenju, ugrozilo stabilnost i mir u toj zemlji.

Ovoga tjedna njemačka vlada je odobrila slanje do 50 pripadnika Bundeswehra u BiH, koji bi se u toj zemlji ponovno angažirali nakon 2012. godine, a takvu odluku treba još odobriti Bundestag.

Dodik se otvoreno usprotivio takvoj mogućnosti, objašnjavajući kako “nema povjerenja” u vojno predstavljanje Njemačke.“Nama ne trebaju oni koji bi došli s vojskom i bavili se političkim modeliranjem Bosne i Hercegovine, a Nijemci to čine ozbiljno”, naglasio je srpski član državnog vrha BiH.

Susret s ruskim predsjednikom Putinom, do kojeg je došlo kasno u petak na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma koji se održava u Sankt Peterburgu. Dodik je susret ocijenio “prijateljskim i punim razumijevanja”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI