VELIKODUŠAN SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA DEMOGRAFIJU: Gotovo 6,1 milijun kuna dobilo 25 gradova i vrtića, samo Trilj nije dobio ništa

Pixabay

Od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u ovoj godini, gotovo 6,1 milijun kuna dobilo je 25 gradova i isto toliko vrtića. No, Trilj je ostao bez sredstava, jer mu je prijava zaprimljena nakon iscrpljenja financijskih sredstava, objasnili su iz Središnjeg državnog ureda.

Na javni poziv gradovima indeksa razvijenosti, od prve do četvrte skupine, dakle slabije razvijenima, prijavilo se 26 gradova.

Gradovi i vrtići koji su dobili sredstva su Beli Manastir (Cvrčak), Belišće (Maslačak), Benkovac (Bubamara), Čazma (Pčelica), Donji Miholjac (Pinokio), Đakovo (Đakovo), Garešnica (Maslačak), Glina (Glina), Grubišno Polje (Tratinčica), Ilok (Crvenkapica) Imotski (Imotski), Kutjevo (Grozdić), Lipik (Kockica), Novska (Radost), Obrovac (Obrovac). Sredstva su dobili i Otok (Pupoljak), Pakrac (Maslačak), Petrinja (Petrinjčica), Pleternica (Tratinčica), Slatina (Zeko), Slunj (Slunj), Vrgorac (Pčelica), Vrlika (Zvončić) Vukovar (Vukovar) i Županja (Maslačak).

Uz izuzetak Vrlike, svi su gradovi dobili po 247.500 kuna, Vrlici je pripalo 154 tisuća kuna. Iz Ureda su objasnili zašto je tako, odnosno koji je princip za dodjelu sredstva.

Mjerilo za dodjelu financijske potpore je broj djece upisan u dječji vrtić u pedagoškoj godini 2021./2022., potpora po djetetu iznosi 500 kuna mjesečno. Najviši iznos koji može biti odobren pojedinačnom prijavitelju iznosi 247.500 kuna (za najviše 45 djece za razdoblje od 11 mjeseci u pedagoškoj godini). Vrtić u Vrlici pohađa samo 28 djece, pa kad se pomnoži mjesečna potpora po djetetu s brojem mjeseci za koje se odobrava dolazi se do iznosa od 154 tisuća kuna. Broj djece u ostalim vrtićima je različit, kreće se od 80 u Obrovcu, do 404 u Imotskom, 415 u Petrinji, odnosno do 611 u Vukovaru.



Iz Ureda objašnjavaju i za što se odobrena sredstva mogu koristiti. Prihvatljivi troškovi uključuju izdatke za radnike, prehranu djece, uvjete boravka djece (materijalni izdaci, energija i komunalije, tekuće održavanje objekta i opreme, prijevoz djece).

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI