VELJAČA PREVRTLJIVICA DONIJELA ZIMU: Stigao hladni val i velika hladnoća, na Jadranu uz olujnu buru

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon u noći i ujutro ponegdje jake bure – tijekom petka će na jugu Hrvatske biti manje vjetrovito, ali hladnije nego u četvrtak- iako prevladavajuće sunčano, osobito prijepodne. Ujutro od -2 do 3 °C, a poslijepodne oko 7 °C.

Podjednako razmjerno hladno, uz jutarnje “minuse” i ponegdje uz more, bit će i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Bura će oslabjeti, ali će još mjestimice biti jaka, na udare i olujna, uz more umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito. Nakon sunčanog prijepodneva, u nastavku će dana oblaci biti sve mnogobrojniji.

I u gorju i na sjevernom Jadranu poslijepodne oblačnije od prijepodneva. Pritom bura i dalje često jaka, podno Velebita lokalno i olujna, vjerojatno i s orkanskim udarima. Jutarnja temperatura uz more od -3 do 2 °C, u unutrašnjosti Istre oko -5 °C, a u gorju većinom od -15 do -10 °C. I danju u gorju “negativna”, a uz more od 2 do 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, ali hladno, uz cjelodnevne “minuse”, pri čemu osobito valja upozoriti na najnižu noćnu i jutarnju temperaturu, koja će se spuštati i do oko -9 °C, što bi osobito teško mogli podnositi beskućnici, kao i oni u slabo grijanim kontejnerima i montažnim kućicama na Banovini.

Hladnoća neće izostati ni u Slavoniji, Baranji i Srijemu, iako će biti sunčano, gdjekad i bez oblačka. Osjet hladnoće pojačavat će slab do umjeren sjeverozapadnjak.



I sljedećih dana razmjerno hladno, osobito na Jadranu i vjetrovito
I sljedećih dana razmjerno hladno, na kopnu uz najnižu temperaturu ponegdje i nižu od -10 °C, a i najviša će u subotu većinom biti negativna. Osjećaj hladnoće pojačavat će često umjeren vjetar, gdjegod i jak. Pritom za vikend opet oblačnije, mjestimice uz malo snijega, uglavnom u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i posebice u Konavlima, a u ponedjeljak pretežno sunčano.

Na Jadranu u ponedjeljak vjerojatno i vedro. No, za vikend također promjenjivo oblačno, uglavnom u subotu na južnom i dijelu srednjeg Jadrana uz mjestimice malo kiše, pa i snijega. Uz umjerenu i jaku buru, ponegdje i olujnu, i to ne samo na udare, temperatura zraka bit će razmjerno niska, tijekom noći i jutra većinom u “minusu” pa postoji umjerena, većinom čak i velika opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje, piše HRT

Facebook Comments

Loading...
DIJELI