VELJKO KAJTAZI UPOZORIO: ‘Romi se ne žele cijepiti’, ministar Ćorić pak odgovorio da ne treba nikoga izdvajati

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Saborski zastupnik u Klubu nacionalnih manjina Veljko Kajtazi rekao je u srijedu u Pribislavcu kako međimurski Romi većinom nisu zainteresirani za cijepljenje, a ministar Tomislav Ćorić se nadovezao kako nikoga ne treba izdvajati.

Kajtazi je u romskom naselju u Pribislavcu bio u pratnji ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, a s načelnikom Općine Pribislavec Matijom Ladićem razgovarali su o ilegalnom odlagalištu otpada, ali i o procijepljenosti Roma.

Na  pitanje je li točna informacija o maloj procijepljenosti pripadnika romske nacionalne manjine, Veljko Kajtazi je odgovorio da prilikom anketiranja Roma, koje je proveo sa svojim suradnicima, čak 85 posto njih bilo zainteresirano za cijeljenje.

Istaknuo je žaljenje zbog širenja lažnih informacija i plašenja građana cjepivom putem društvenih mreža zbog čega je, kako kaže, pao interes, kako kod većinskog stanovništva, tako i kod pripadnika romske zajednice.

Kajtazi je izvijestio da je, zajedno sa svojim suradnicima, od početka pandemije koronavirusa osiguravao zaštitne maske, dezinfekcijska sredstva, rukavice i sve što je potrebno za sprječavanje širenja zaraze. Zahvalio je Nacionalnom stožeru Civilne zaštite, a posebno ministru Davoru Božinoviću i profesoru Krunoslavu Capaku koji su mu, rekao je, cijelo vrijeme pomagali da spriječi širenje koronavirusa u romskim naseljima.



„Zbog dobre organizacije i dobre pripreme smanjili smo smrtnost kod pripadnika romske zajednice”, ustvrdio je Kajtazi i dodao kako se zalaže za obilazak svih romskih naselja posebnim vozilom kako bi im cijepljenje bilo što dostupnije.

Na pitanje se nadovezao i ministar Ćorić koji je istaknuo kako su Romi građani Hrvatske i da nikoga ne treba ni na koji način izdvajati.

„Nema procijepljenosti na razini romskih i ne romskih naselja. Bez obzira na nacionalnu manjinu, treba se cijepiti i ja apeliram na to. Ne treba se fokusirati na Rome”, zaključio je ministar Ćorić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI