VESNA PUSIĆ PODRŽAVA MILANOVIĆA: ‘Predsjednik RH je osoba s najvećim legitimitetom, a Banožić je kolateralna žrtva sukoba Plenkovića i Milanovića’

screenshot

Sukob hrvatskog predsjednika i ministra obrane za N1 komentirala je bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Rekla je da kada se gleda srž ovog sukoba tada se zaključuje da je to “središte oluje političke irelevantnosti”.

“To nisu teme. Međutim, sukob i javni govor jesu teme jer demokracija u velikoj mjeri počiva na poštovanju i uvažavanju institucija. Ako ljudi to ne rade, demokracija nema puno načina kako reagirati. Zato je ova vrsta sukoba i retorike štetna”, rekla je bivša ministrica.

Dodala je kako je “predsjednik Republike osoba s najvećim legitimitetom”.

“S tog stanovišta ima male ovlasti, ali veliki legitimitet. U tom sustavu je važno imati takvu ravnotežu. Uopće nije moguće da predsjednik države bude u sukobu s jednim ministrom. Ministar je pomoćnik predsjednika vlade u njegovom poslu na izvršnoj funkciji. Tu je ministar Banožić neka vrsta kolateralna žrtve predsjednika Vlade i države. Njega je premijer malo ugurao u taj sukob i on se tu dao uhvatiti, malo naivno. Nije njegovo mjesto da bude u sukobu s predsjednikom države. Za njega prije tjedan dana nitko nije znao”, istaknula je Vesna Pusić.

Osvrnula se i na tvrdnje ministra Banožića da je spriječio odlazak hrvatske vojske u BiH, te dodala kako je to “izmišljotina”.



“U svakom slučaju, ono što je apsurdno u toj situaciji, jedino oko čega se Vlada i predsjednik države slažu, a ja se ne slažem s njima, i oko čega imamo stav u vanjskoj politici je odnos prema BiH. I ta tvrdnja da je Hrvatska gotovo izvršila napad na BiH, to mi se čini nedopustivo, čak i ovakvoj blesavoj svađi. Ne mogu se sjetiti primjerenije riječi. Recimo, mi sada nemamo pojma koji je stav Hrvatske prema npr. većoj autonomiji i izgradnji obrambenih snaga EU-a, prema našoj situaciji i položaju unutar NATO-a… U masu stvari o kojima bi trebali imati stav, mi to ne znamo, ali što misli o mentalnom zdravlju predsjednika države ministar obrane, e to znamo. To bi trebalo prekinuti. Ministar nema što, nije njegova razina, to je iznad njegove glave, da se on sukobljava s predsjednikom države”, naglasila je bivša ministrica.

Smatra i kako “Plenković najopasniju opoziciju ima unutar HDZ-a”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI