VESNA ŠKARE OŽBOLT KOMENTIRALA AFERE: ‘Odgovornost ministra je kompleksna stvar’

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za N1 govorila je o odluci Europskog suda za ljudska prava u slučaju Medine Hussini te o slučaju Žalac.

Rekla je da “bi bila oprezna u ocjeni da je odluka Europskog suda za ljudska prava pljuska hrvatskim institucijama”.

“Bila bih oprezna jer ovaj problem migranata je složeno i globalno pitanje i u kojem Hrvatska sudjeluje, ministar je spomenuo Italiju. Podsjetit ću da od 2012. traje migrantska kriza, Italija je prva bila žrtva toga – tri mediteranske rute, balkanska ruta… EU nije našla pravi odgovor. U Srbiji migranti prolaze cestom gdje ljudi voze 200 na sat, kraj pruga, svaki čas mogu biti u smrtnoj opasnosti”, istaknula je Vesna Škare Ožbolt.

Dodala je kako je odgovornost ministra kompleksna stvar.

“Ako se i događaju pushbackovi, ovisno gdje se događaju – jesu li to redovni granični prijelazi, s ljudima koji su predali dokumentaciju i zatražili azil, ili je ilegalan prolaz, sve to treba vidjeti. Nisam pročitala presudu, užasno mi je žao mladog života, ali puno je tu kolateralnih žrtava i svi ovi migranti su kolateralna žrtva tko zna čega”, rekla je.



Dodala je da ne bi uspoređivala taj slučaj sa slučajem Žalac.

“Ne bih uspoređivala situaciju s ovim Europskog tužiteljstva. Tu je po meni legitimno postaviti pitanje zašto naše javno tužiteljstvo nije odradilo svoj dio posla. Ne mogu se sjetiti je li ijedan dužnosnik dok je bio na poziciji, snosio bilo kakvu odgovornost. Tek nakon što su otišli s pozicije, onda je na njih nasrnuo USKOK ili DORH. Zaključujem da su ta kaznena djela za koja su osumnjičeni počinjena u vrijeme mandata. Kako je moguće da osoba koja radi u USKOK-u odaje informacije? To znači da svi koji su djelatnici USKOK-a su pod posebnim režimom, sve kontroliraju jesi li čist i transparentan. To se ne kontrolira u dovoljnoj mjeri”, naglasila je bivša ministrica.

Komentirajući zadatak ministra Malenice da pronađe rješenje za one koji ne poštuju covid potvrde, odgovorila je kako “ministar Malenica ne bi mogao predlagati zakonska rješenja koja se tiču resora ministra zdravstva”.

“On bi mogao intervenirati u prekršajni ili kazneni zakon. U ovaj zakon prekršajne odredbe na kraju tog zakona može intervenirati ministar zdravstva. Ako je nalog ministru pravosuđa, javnost mora biti spremna na izmjene prekršajnog i kaznenog zakona, ne znam što bi to trebalo predstavljati. Ako dođe do izmjena u zakonu za koji je nadležan ministar Beroš, kako bi to trebalo izgledati, odluke nisu zakonska norma. Bila bih sretnija da su se stvari odvijale kroz Sabor”, zaključila je Vesna Škare-Ožbolt.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI