VEZA JE SVE ČVRŠĆA: Kina i Rusija proširit će sporazum o dobrosusjedskim odnosima i suradnji

Foto: Profimedia

Kineski i ruski čelnici dogovorili su se na razgovorima u ponedjeljak da će proširiti svoj “Sporazum o dobrosusjedskim odnosima i prijateljskoj suradnji”.

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin o tome su se dogovorili tijekom video samita, izvijestila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

“U ovaj su dokument ugrađeni takvi temeljni sporazumi kao što su međusobna podrška u zaštiti državnog jedinstva i teritorijalne cjelovitosti … takvi su sporazumi vrlo značajni u suvremenom svijetu”, rekao je Putin u izjavi koju je prenijela novinska agencija TASS.


Rusija, između ostalog, opskrbljuje najmnogoljudniju zemlju na svijetu naftom, plinom i ugljenom. Zauzvrat, Kina Rusiji, zemlji s najvećom površinom na svijetu, prodaje strojeve i proizvode široke potrošnje.

Obje države slijede često slične interese u Vijeću sigurnosti UN-a i imaju napete odnose sa Sjedinjenim Državama.S gledišta NATO-a, Kina i Rusija trenutno predstavljaju najveću prijetnju sigurnosti u euroatlantskom području.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI