(VIDEO) Čačić o smanjenju PDV-a: “Nikad, zaboravite tu glupost”

screenshot

„Sjetite se Vrdoljaka i bedastoća i onih arbitraža koje će nas koštati milijarde“, rekao je o problemu INA - MOL

Gost emisije „Pressing“ N1 televizije bio je predsjednik Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić. U emisiji se dotaknuo raznih tema, između ostalog problema INA – MOL, LNG-a, Uljanika, PDV-a, SDP-a…

Kakva je situacija s INA-om? Imali smo famoznu objavu na Badnjak pa onda poslije ništa. Sada je potpredsjednica Martina Dalić bila u Budimpešti na sastanku s predstavnicima MOL-a, a mnogi tematiziraju njezinu poziciju s obzirom da joj je suprug u Upravi INA-e.

“Ponovno… To je preglupo i presmiješno, da gubimo kisik na takvu glupost. Da bi netko kao dar za Božić… Da prizemlji udar od gubitka arbitraže… Kao da to tako funkcionira. Milijarde eura se ne rješavaju tako. Sjećate se te izjave: “Mi imamo model, samo još treba dotjerati detalje”. Onda nakon toga rasprava, pa HEP, pa SDP nudi model, a HNS daje rješenja… Kako uopće možemo misliti rješavati takve stvari, a da ozbiljni timovi ne naprave modele. To je ista razina gluposti kao i šestomjesečna rasprava o broševima Jadranke Kosor.

Sad Vlada priča “radimo sve po planu”. Po kojem planu? Po planu smo već kupili INA-u. Sad će nam kao za dvije godine savjetnici dati modele, 2019. će ta priča biti tek u igri. To je blago rečeno – diletantski.”

Tko je po vama odgovoran za to?



“To je pristup naše politike. Sjetite se Vrdoljaka i bedastoća i onih arbitraža koje će nas koštati milijarde. To je priča “idemo prikupiti demagoške poene, mi ćemo im pokazati”. Eto, vidi se kako smo im pokazali.

To je cjelovita priča. INA je bitno povezana s Petrokemijom, Petrokemija neizbježno povezana s Plinacrom, sve to skupa s HEP-om…

Najveći trenutni problem s INA-om je tih 700 milijuna dolara kolika je nama bila isporuka sve dok Vesna Pusić i ekipa nisu -direktno protiv mojeg služenog stava – odradili priču da izađemo iz Sirije. To je bilo 700 milijuna dolara neto dobiti! Shvatite koliko je to globalno veznao. INA nema 700 milijuna dolara koliko smo dobivali dok nismo izašli – nema. Ta polja rade, Assad radi na njima. Kako je zadržao vlast? S Rusima. Ne s nama, ne s Mađarima. Ni MOL ni INA ina, ni Mađari ni Hrvati ta polja vratiti ne mogu. Ako Rusi preuzmu INA-u u nekom segmentu… Rus ima nešto što mi nemamo, ima mogućnost da s Assadom dogovori da prizna da su to INA-ina polja. Mi to ne možemo.”

Što s LNG-om na Krku?

“On je direktni utjecaj i interes Amerike, naš interes tako-tako.” 

Puno se u posljednje vrijeme priča o Rafineriji Sisak.

“Tu opće nije poanta tih 40 ljudi. Poanta je da oni gase benzin, proizvodnju motornog benzina – ono što je ključno, ono što su morali po ugovoru. Rafinerija nestaje s tim. S pozicije MOL-a je to sasvim logično, a s hrvatske to je nešto drugo. Da MOL nema svoje rafinerije kojima pokriva ovaj prostor koristio bi Sisak, pošto ima svoje uništava Sisak. Rusi nemaju svoje, treba im Sisak.”

U velikim se problemima našlo i pulsko brodogreadilište Uljanik.

“Brodogradnja je u cijelom svijetu praćena od države. U tržišnim, ali kontroliranim uvjetima. Vi morate brodogradnji osigurati da u svakom trenutku ako to treba bez birokracije uvede kvalificiranu radnu snagu koja je konkuretna. Država je ubila Uljanik. Nije mu dala financijska leđa i nije dala protočnost radne snage. I to će se morati mijenjati odmah.

Kako komentirate makorekonomski rast. Je li s ovim rastom BDP-a državi konačno glava iznad vode? Je li vama sve to sliči na dobar smjer?

“To nije ni kozmetika, to je ogoljela tuga. Takvi kakvi smo bili 2005. bili smo 2 posto bolji od tranzicijskih zemalja EU. 2017. smo 15 posto lošiji. Mi smo se pogubili, politika se izgubila. Mi smo se dokazali kao nesposobni politički upravljači. Ne znamo voditi ovu zemlju. To što nam se događa pokazuje da se moramo pomaknuti.”

Što kažete na najavu smanjenja PDV-a? Kad će se to dogoditi?

“Nikad, zaboravite tu glupost.” 

Kako komentirate događaje u SDP-u? Mislite li da će se Zoran Milanović kandidirati za predsjednika Republike?

“U SDP-u se neće desiti ništa osim njorganja. Nema tko tamo to povući, nema ni snage ni ličnosti. Nije problem da Bernardić ode, nego da nema tko doći.

Ako Zoran ide na izbore, po mom dubokom uvjerenju, kao predstavnik ljevice i centra je neizbježno u drugom kruga. A onda… Po mom uvjerenju, što ne znači da sam u pravu, to je jedina garancija da Kolinda Grabar Kitarović pobijedi”, zaključio je Čačić.

Cijelu emisiju možete pogledati OVDJE:

Facebook Comments

Loading...
DIJELI