(VIDEO) Dodik crtao kartu Velike Srbije: Da je Srbija priznala Kosovo, mi bismo već bili neovisni

"Nikakve koristi RS nema od BIH", rekao je Dodik

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u intervjuu za DW izjavio je da referendum o nezavisnosti tog entiteta trenutno nije institucionalna tema. On međutim tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku, prenosi RTL televizija.

Referendum nije na dnevnom redu“, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske u ekskluzivnom razgovoru za DW.

Nijedan organ, nijedna institucija u RS to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije“, rekao je Dodik u razgovoru koji je sniman sredinom listopada – dakle prije nego što je regiju uzburkao intervju DW s bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem.

Dodik istovremeno tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi „nisu bez alternative“.

Mi nismo avanturisti kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Europi i naravno da to bude barem djelomično prihvaćena stvar“, rekao je Dodik dodajući da radi „na stvaranju tog političkog okruženja.“Hoće li održati referendum o nezavisnosti RS ukoliko Daytonski sporazum ne funkcionira onako kako on misli da treba Dodik je odgovorio da o tome sanja.

Čim imam u promilima šansu, ja bih to održao.“ Dodik također tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

Ako može Kosovo, zašto ne može RS?

Dodik je rekao kako Srbima odgovara Daytonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmijenjen. „Izvanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali to niko ne želi čuti“, kaže Dodik za DW.

Na tvrdnju Izetbegovića koju su mu novinari citirali, da je spreman na rat za očuvanje cjelovitosti BiH, Dodik je rekao da Izetbegović „nema nikakvu moć“.

Mi ovdje imamo policiju koja je brojčano jača i spremnija i motiviranija za to. Drugo, svaka intervencija u RS iz Sarajeva na taj način definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španjolska.“

Predsjednik RS u direktnu vezu dovodi nezavisnost Kosova s nezavisnošću Republike Srpske: „Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sljedeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne onda moraju da postoje prava i za druge.“

Dodik kaže da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta.

Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili“, kaže on.

On je na kraju razgovora nacrtao karta Balkana kako je vidi – RS i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podijeljeno pri čemu sjever pripada Srbiji.

screenshot
Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI