(VIDEO) Evo što je dr. Franjo Tuđman bio Gotovini i Karamarku

Na dan kada je umro Franjo Tuđman vijest o tome znao je samo uski krug ljudi. Njegovu suprugu Ankicu telefonom je nešto iza 23.15 obavijestio najstariji sin. On je uz oca u bolnici u Dubravi bio do posljednjeg trenutka.

– Tata je umro – kratko je majci rekao Miroslav Tuđman. Bio je petak navečer.

Idućeg dana u dva sata ujutro Hrvatska televizija prekinula je Carpenterov horror “Trilogija užasa”. Saša Kopljar u izvanrednim je vijestima, koje su bile emitirane na sva tri programa, objavio da je umro prvi hrvatski predsjednik. Javnosti se potom obratio Vlatko Pavletić, predsjednik Zastupničkog doma Sabora, koji je po sili Ustava naslijedio Tuđmana. Emitiran je i kratki dokumentarac o Tuđmanovu životu i djelu. Potom i Mozartov “Requiem”.

Proglašena je trodnevna žalost, a Hrvatska se spremala oplakati svojeg prvog predsjednika.  Na pogrebu na zagrebačkome Mirogoju bilo je više od sto tisuća ljudi.

Bilo je to vrijeme kada je Hrvatska potonula u izolaciju. Tuđmana su, frustrirani njegovim neslavnim demokratskim skorom, zaobilazili svjetski državnici. Zemlja koja je oružjem uspjela izboriti svoju samostalnost u miru našla se na korak od međunarodnih sankcija.



– Predsjednik nije htio ići na pregled jer je smatrao da je misija u Vatikanu ključna za Hrvatsku. Tada se govorilo o Jugoslaviji, zapadnom Balkanu. Zato je rekao da mora u Vatikan, koji nas je prvi priznao, htio je dovršiti svoju misiju – otkrio je godinama poslije tadašnji pročelnik njegova kabineta Ivica Kostović, piše Slobodna Dalmacija.

Evo što su o dr. Franji Tuđmanu kazali Tomislav Karamarko, Ante Gotovina, Jadranka Kosor i Josipa Rimac o tome što im znači dr. Franjo Tuđman?

‘Franjo Tuđman je obnovitelj hrvatske države i što više protiče vrijeme, njegova povijesna uloga i  povijesno djelo je sve veće i veće. Smatram da moramo napraviti pravednu valorizaciju  hrvatske povijesti  jer je Franjo Tuđman donio višestranačje, slobodu, samostalnost, u konačnici u prvom programu smo imali ulazak u NATO pakt i EU i ovih mjeseci ćemo upravo zaokružiti i zatvoriti prvih 20 godina Hrvatske i programa dr. Franje Tuđmana.’, izjavio je Tomislav Karamarko 2012 godine.

‘Predsjednik Tuđman je prvi predsjednik moderne hrvatske države. On je ratni predsjednik koji je ustrojio hrvatske oružane snage koje su oslobodile zemlje. Danas smo članice NATO saveza i sutra već punopravna članica EU’. To je pravi razlog, kazao je Ante Gotovina.

‘Bio je prije svega stvoritelj Republike Hrvatske. Dao nam je hrvatsku samostalnost,  stvorio je našu državu. Jedan veliki čovjek,  možemo reći najveći u hrvatskoj povijesti’, kazala je tada Josipa Rimac.

‘Prvi hrvatski predsjednik, prvi predsjednik HDZ-a, čovjek neobične snage, neobične hrabrosti, pameti, mudrosti, koji je ostvario tisućljetni san Hrvata. I ostaje zauvijek i u povijesti Hrvatske upisan velikim slovima a i u našim srcima.’, kazala je Jadranka Kosor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI