(VIDEO) GRADONAČELNIK JE ‘LUD K’O ŠIBA’ I OPASNO PRIJETI IONAKO POSRNULIM UGOSTITELJIMA: ‘Birajte, ili korona ili sezona!’

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

“Tko se ne bude pridržavao pravila, oduzimamo odmah javne površine na godinu dana”, objavio je prije nekoliko dana gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković na društvenim mrežama te tako najavio stroge kazne za sve one ugostitelje koji se ne budu pridržavali propisanih mjera u vremenu pandemije Covida koje je propisao Stožer.

Već ionako posrnulim ugostiteljima, iscrpljenim mjerama koje im ograničavaju zaradu od ionako loše sezone, ostvarenje ovih najava značio bi, za dobar dio njih, ključ u bravu, budući da prema epidemiološkim mjerama koje su na snazi svakako ne smiju raditi u zatvorenom prostoru.

Tako je, temeljem te odluke, u subotu navečer Franković poslao ‘u šetnju’ gradom  komunalne redare, zajedno s policijom. Naime, oni su vršili nadzor kako bi utvrdili dolazi li do kršenja važećih mjera, a krenuli su od lokala koji se nalaze na samom Stradunu, piše Dubrovački dnevnik.

Tako su provjerili razinu buke, ali i je li se ostale propisane mjere krše.

Podsjetimo, porast broja novozaraženih u Dubrovniku posljednjih nekoliko dana dogodio se upravo zbog kršenja mjera u jednom dubrovačkom kafiću u kojem je nastupila živa muzika, a o čemu je Franković također obavijestio na društvenim mrežama.



“Najavljujem provođenje strožih mjera kontrole pridržavanja epidemioloških mjera propisanih od strane HZJZ-a. Naime, od ukupnog broja zaraženih osoba 58, značajan broj njih se zarazio u jednom ugostiteljskom objektu koji je imao živu muziku.

Ponovno apeliram na ugostitelje da, što bi naši stari rekli ‘ne ubijajte kravu zbog šnicela’. Iskrivljenim podacima pojedinaca svi smo ugroženi,” upozorio je Franković koji je kazao kako se može birati između korone i sezone.

Kako se čini, ove sezone ugostiteljima nikako da svane.

Naime, mali prostori koji godinama rade ‘na ulici’ dio su tradicije gradova uz more, a druženje i ‘piće s nogu’, ono je na što su naučeni domaći, ali i dio šarma malih mjesta koja turiste oduševljavaju, između ostalog, upravo zbog takve mediteranske opuštenosti i ‘đira’.

Mnogi od ugostiteljskih lokala u starim gradskim jezgrama uopće nemaju terase, već su im ulica i stepenice zapravo mjesto gdje uslužuju goste.

Dio je to tradicije uskih gradskih uličica iznad kojih se suši rublje stanara koji žive iznad lokala, čiji vlasnici nerijetko postave i jastučiće na ‘skaline’, ne bi li gosti popili još koje piće i opustili se u ambijentu ljetnog šušura, kakav mogu pronaći samo u malim mediteranskim gradovima.

Baš u takvim gradovima, kao što je Dubrovnik u ovom slučaju, gdje su nakon vrlo loše prošle ljetne sezone mnogi očekivali kako će ove konačno moći nešto i zaraditi te barem donekle nadoknaditi poslovni fijasko ljeta 2020., izgleda kako to za neke ipak neće ići tako glatko niti ove sezone.

A kada gradonačelnik šalje redare u nadzor, ne bi li izmjerili decibelažu glazbe, koja prema novim pravilima, ne smije biti veća od razine ljudskog govora te kada prijeti, budu li se kršile mjere, gubljenjem koncesija na terase, koje ugostiteljima ovih dana predstavljaju kruh na stolu, a ne dodatnu zaradu, onda je jasno kako niti ova sezona neće biti ono čemu su se nadali. Već još jedna korona sezona.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI