(VIDEO) Isprobali smo Bandićev način pranja ruku: UMJESTO SAPUNOM, OPRALI SMO SE PEPELOM!

Foto: 7dnevno

Nakon što se u medijima prije nekoliko dana pojavila informacija kako, u jeku epidemije koronavirusa, u zagrebačkim školama nema sapuna, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na to pitanje novinarima dao poprilično kontroverzan odgovor. Naime, kazao je kako u u školama ima sapuna, ali je savjetovao svima da peru ruke lugom baš kao i on.

Bandić je to izjavio u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, a učenici su ga dan nakon toga i poslušali, pa su u školu donijeli pepeo te ga postavili na mjesto sapuna na umivaonik. Pošto je gradonačelnik Bandić kazao kako se on “prao u lugu od drveta”, te je zbog toga bio “i zdraviji i mlađi”, naša je redakcija odlučila poslušati gradonačelnika te smo napravili i isprobali ovu “čarobnu vodicu”, koju su nekada koristile naše bake, kako za pranje ruku i umivanje, tako i za pranje veša.

Jednostavna izrada

Pepeo smo nabavili u obližnjem restoranu, gaze u ljekarni, a postupak nam je ispričala baka jedne od kolegica.

Izrada ovog “sapuna na starinski” jednostavna je, no za nju će vam ipak trebati neko vrijeme.



U lonac stavite vodu da zakuha. Pepeo prosijte kroz sito pa ga zavežite u gazu. Što se tiče količina, stavljate 50 grama pepela u litru vode.

U proključalu vodu stavite pepeo te kuhajte desetak minuta. Nakon deset minuta, ugasite vatru, izvadite gazu s pepelom i ostavite da se talog slegne. Nakon toga izlijte tu tekućinu u čistu posudu i razrijedite vodom. Sada ste spremni za pranje ruku i tijela, na način kako to preporučuje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ako vas zanima kakav je osjećaj prati ruke lugom, odgovor je – sjajan. Naime, pod prstima ćete imati sluzav osjećaj, baš kao da ste u ruku stavili tekući sapun. Što se tiče naših dojmova, mi smo zapravo oduševljeni ovim eksperimentom. I to u tolikoj mjeri da smo počeli razmišljati kako bismo ovo svakako trebali raditi i kod kuće.

Milane, hvala na savjetu…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI