(VIDEO) OVO SU SANJALE GENERACIJE! HRVATSKA JE NAPOKON SPOJENA! Postavljen je i posljednji segment Pelješkog mosta

U srijedu uvečer napokon se ostvario povijesni san o spajanju hrvatskog teritorija!

Postavljanjem posljednjeg, 165. segmenta Pelješkog mosta dugog 18 metara, spojila se konstrukcija Pelješkog mosta.

Time se hrvatski jug napokon povezao s ostatkom zemlje.

Radovi na mostu dugom 2,4 kilometra nastavljaju se u mjesecima koji su ispred nas, a prva vozila od Komarne do Brijeste trebala bi proći na proljeće.

Navečer je stigao i premijer Andrej Plenković, a s njime su brojni ministri.



“Ispunili smo sve što smo dogovorili. Most je na najvišoj razini visok 55 metara. To je most ispod kojeg bi, da je tu, prošao i Titanic. Kako vrijeme prolazi, ovaj most će biti zajedničko dobro, ali isto tako i most koji povezuje, ovo nije most koji dijeli. Trebamo ga zajednički osjećati i mi i BiH. Ovo je fizičko spajanje koje je ogroman događaj. Mnogi su doprinijeli, Vlade, zastupnici, stručnjaci, akteri. Došli smo u fazu da ga finalizira naša Vlada, ali ovo je zajednički hrvatski projekt. Ovdje je svatko nešto dao, mi smo to realizirali u trenutku kada smo bili najjači. Svi su pokušavali, ali smo mi došli u fazu kada su se stvari posložile. Ovaj most je 3 mjeseca prije roka spojen unatoč pandemiji” poručio je Plenković.

“Dragi Hrvati, dragi prijatelji, svi koji ste ovdje i oni koji pratite ovu fascinantnu noć sve vas najsrdačnije pozdravljam i imam neopisivo zadovoljstvo kazati da je Hrvatska spojena. Ovo je most koji će spavati. Ono je veliki svehrvatski projekt i tako ga trebamo doživljavati. Ovo je najveći projekt koji smo sufinancirali u prvoih sedam godina članstva u EU. Nema niti jednog drugog aktera osim EU koji bi Hrvatskoj dao toliko sredstava. Želim zahvaliti ministri Butkoviću i Josipu Škoriću koji su obavili sve oko natječaja, želim zahvaliti tvrtki i radnicima posebice što su uspjeli spojiti most ranije nego je bilo planirano.

Zahvaljujem i Strabagu i ostalima. Ovo je veliki projekt i vjerujem da ćemo ga svi zajedno moći otvoriti na proljeće iduće godine.

On znači jednu novu kvalitetu koja je nezamjenjiva, jug sada postaje u autodestinacija više nego ranije.

Moram reći da smo postigli dva temeljna cilja: Hrvatska je realizirala svoje pravo da spoji teritorij, a Bosna ima pravo prolaska svih brodova do Neuma, ovo je most toliko grandiozan i toliko velik da bi ispod njega i titanic mogao proći, na taj način najbolje ćemo razumjeti o kakvom projektu se radi.

Prvi su se sjetili projekta kolege iz HDZ-a, volio bih da se ne igramo više s tim, tko je koliko i što dao… I Slovenija i BiH su dale doprinos, budimo sretni, sojili smo Hrvatsku, ostvarili smo nešto što će trajno ostati

Hvala vam i svima čestitam”

00:35 – HRVATSKA JE SPOJENA! KINESKI VATROMET ZASUO NEBO!

 

RANIJE OBJAVLJENO

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković objavio je na svom Facebooku da je postavljen posljednji segment konstrukcije Pelješkoga mosta.

“Večeras hrvatski teritorij postaje jedinstven. Pelješki most povezuje ??. Ponosni smo i hvala svima!”, napisao je Plenković.

“Osjećamo se svi ugodno i sretno i zadovoljno jer je ovo veliki dan. Spaja se hrvatski teritorij nakon više od 300 godina, a spajamo i Pelješki most, jedan od najvećih mostova u Europi. Znamo što on znači za Hrvatsku”, kazao je Butković. Bilo je objektivnih razloga zašto nije izgrađen do sada, znamo da je 2009. došla velika financijska kriza. Europski fondovi su nam omogućili da gradimo velike infrastrukturne projekte, jedan od njih je i Pelješki most, a 85 posto su bespovratna sredstva. Nije to samo most, to je 30 kilometara pristupnih cesta. Nakon današnjeg svečanog obilježavanja spajanja hrvatskog teritorija radovi će se nastaviti dalje. Ići će se na dovršetak mosta i pristupnih cesta, a iduće godine prije turističke sezone ćemo ga otvoriti i pustiti u promet”, rekao je ministar prometa  Oleg Butković  u izjavi za RTL.

Još jutros je objavljeno da je za večeras planirano postavljanje posljednjeg segmenta konstrukcije mosta čime će on biti u cijelosti spojen i povezati kopno kod Komarne u blizini Stona, s Brijestom na pelješkoj strani.

Butković je najavio da će na večerašnjem događaju uz ostale biti premijer Andrej Plenković, čelnici Hrvatskih cesta i on. Istaknuo je da se ne radi o svečanom otvaranju mosta jer se njime još uvijek neće prometovati, kao ni pristupnim cestama, odnosno radovi se nastavljaju.

Ne očekuje da će se večeras bilo što zakomplicirati, a kazao je i da na večerašnji događaj nije pozvan predsjednik Zoran Milanović, jer se ne radi o otvaranju mosta već obilasku radova, odnosno svečanom obilježavanju uoči postavljanja posljednjeg dijela konstrukcije mosta.

Pelješki most bi u promet trebao biti pušten u lipnju 2022.godine.

Goran Legac, voditelj projekta, istaknuo je da je projekt Pelješkog mosta iznimno kompleksan te da je priprema bila vrlo važna.

“Vi znate da je ovo drugi pokušaj, projekt koji je bio ranije napravljen je izmijenjen, ali je pomogao da danas budemo u ovoj fazi”, rekao je. Kao dva kritična dijela naveo je ugradnju čeličnih pilota u dno zaljeva koja se završila prije malo više od dvije godine, te sadašnje uklapanje konstrukcije jer beton ima svoje specifičnosti, ali su ih graditelji prebrodili, istaknuo je.

“Ovo je presložen i preskup projekt da bi se nešto prepustilo slučaju”, objasnio je odgovarajući na pitanje o otpornosti mosta na jak vjetar. Rekao je da je za projektiranje i izvođenje, osim mosta, zahtjevna bila i trasa tunela. Ukupno su 4 tunela i 3 vijadukta.

“Osim asfalta, na mostu još treba učiniti i zavarivanje svih tih podignutih segmenata to konačne ovješenosti, zatim ide hidroizolacija, prometne ograde, ograde protiv vjetra, signalizacija, zahvati koji se tiču zaštite od požara”, rekao je. Otkrio je da će most biti završen i prije lipnja iduće godine.

FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI