(VIDEO) PUTIN BI SE MOGAO JAKO NALJUTITI! Čeka se njegova reakcija! Plenković u Kijevu na ukrajinskom: ‘Krim je Ukrajina’ i zaradio pljesak

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Plenković boravi u dvodnevnome službenom posjetu Ukrajini u vrijeme obilježavanja 30. obljetnice njezine neovisnosti.

Plenković danas sudjeluje na Inauguracijskom summitu Krimske platforme u Kijevu.

Uvodno se obratio kolegama na ukrajinskom jeziku.


“Danas smo s ukrajinskim prijateljima i europskim kolegama kako bismo poslali snažnu i jedinstvenu podršku teritorijalnoj cjelovitosti i suverenosti Ukrajine. Krim je Ukrajina!”, rekao je Plenković i zaradio pljesak.

U Kijevu se sastaje i s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskijem, a jutros se sastao s predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom.

“Hrvatska i Ukrajina dvije su prijateljske zemlje, unaprjeđujemo suradnju u svim područjima. O tome svjedoče i konkretni primjeri suradnje, zahvalio sam premijeru Ukrajine na financijskog pomoći koju je uputila Hrvatskoj nakon potresa kod Petrinje u prosincu prošle godine. Razgovarali smo o svim temama, o pripremi pravog bilateralnog posjeta, taj posjeti bio bi kruna naših političkih odnosa već temeljito elaboriranu gospodarsku dimenziju. Bit će važan i sastanak naših komisija za gospodarsku stranu koji vodi ministar Ćorić, a bit će početkom listopada, to će omogućiti da razgranamo suradnju na svim područjima. Hrvatska je otvorila plutajući LNG terminal, on je na raspolaganju i ukrajinskim kompanijama”, rekao je Plenković.

Krimska platforma je novi, međunarodni koordinacijski format, na inicijativu Ukrajine s ciljem poboljšanja učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovora na rastuće sigurnosne izazove, sprječavanja daljnjeg kršenja ljudskih prava te osiguranja zaštite žrtava.

Platforma će djelovati na razini predsjednika država i vlada, ministara vanjskih poslova, međuparlamentarnih skupina i mreže stručnjaka. Tijekom Inauguracijskog summita predviđeno je usvajanje zajedničke deklaracije o potvrđivanju posvećenosti neovisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine i postavljanju okvira međunarodne politike prema Krimu. Uz predsjednika Vlade su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI