(VIDEO) RAT NA BLISKOM ISTOKU SVE ŽEŠĆI Gaza pod stalnim udarima, počele stizati razne deziformacije! Čeka se reakcija Vijeća sigurnosti

foto: Screenshot

Bliski istok je i dalje prava ratna zona, i situacija se ne smiruje, s terena su počele stizati i kontraditorne i oprečne informacije.

Naime, nakon što je izraelska vojska objavila da je, nakon zračnih udara, u pojas Gaze ušla kopnena vojska nešto kasnije to je službeno demantirano.

Glasnogovornik vojske objavio je da u Gazi nema vojnika te sve objasnio  “pogrešno shvaćenom internom komunikacijom”. Za sad je jedino sigurno da su izraelske snage rasporedile tenkove i pješaštvo u granicu s pojasom Gaze.


Izrael je zračnim i topničkim udarima u više navrata gađao područje Gaze kao odgovor na stalne raketne napade iz tog područja duboko u izraelski teritorij.

Sve je već u peti dan otvorenog sukoba koji ne jenjava, a smirivanju stanja ne nadzire se kraj.

Štoviše, izrelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će kampanja “potrajati duže vrijeme”. Također razni izraelski dužnosnici naglasili su da Hamasu, najmoćnijoj militantnoj skupini u Gazi, mora biti nanijet snažan odvraćajući udarac prije bilo kakvog prekida vatre.

Od ponedjeljk i početka potpune  eskalacije krize, više od 100 osoba ubijeno je u Gazi, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. U Izraelu je ubijeno sedam ljudi, potvrdili su izraelski zdravstveni službenici.

Istovremeno Vijeće sigurnosti UN-a najavilo je da će u nedjelju održati virtualnu sjednicu o sukobu koji sve više eskalira. Inače sjednica se trebala održati danas, ali su SAD na to stavile veto. Sastanak u petak zatražilo je deset od petnaest članova Vijeća (Tunis, Norveška, Kina, Irska, Estonija, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sveti Vincent i Grenadini, Niger i Vijetnam).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI