(VIDEO) SENZACIONALNO: Ruski astronauti pronašli dokaz izvanzemaljskog života?

wikimedia

Na trupu Međunarodne svemirske postaje (ISS), s njezine izvanjske strane, pronađene su žive bakterije koje, čini se, ne potječu sa Zemlje

Na trupu Međunarodne svemirske postaje (ISS), s njezine izvanjske strane, pronađene su žive bakterije koje bi mogle biti izvanzemaljskoga podrijetla!

Ruski znanstvenik Anton Škaplerov izjavio je da tih mikroorganizama nije bilo kada je ISS lansiran 1998. pa ih je postaja “očito morala pokupiti dok je letjela svemirom”. Bakterije se trenutačno ispituju u laboratorijima na Zemlji. Zasada se pouzdano zna da one nisu opasne za ljude.

Škaplerov, koji će se tijekom prosinca treći put pridružiti kolegama na ISS-u, u sklopu ekspedicije 54, objasnio je da su astronauti prikupljali uzorke na trupu postaje te s mjesta gdje se nakuplja otpadno gorivo. “Sada se ispostavilo da njihovi uzorci otkrivaju bakterije kojih nije bilo za vrijeme lansiranja”, dodao je.

Mikroorganizmi koji su sa Zemlje dospjeli u postaju, poznati su otprije. No riječ je o bakterijama koje su slučajno unesene preko tableta (računala) kojima se služe astronauti. Upravo zato, brojni znanstvenici traže da se podigne granica biosfere na visinu od 400 kilometara sa sadašnjih 20.

U sklopu projekata “Test” i “Biorisk”, astronauti su proučavali utjecaj svemirskih uvjeta (bestežinskog stanja i vakuuma) na bakterije. Pritom su na trup postaje postavljeni posebni detektori koji nekoliko godina prikupljaju podatke. Tako je već poznato da neke bakterije u svemiru znaju čak i promijeniti oblik kako bi se spasili od lijekova koji ih na Zemlji uspješno ubijaju. Drugim riječima, “potrebna je veća koncentracija antibiotika da ih ubiju”, izjavio je stručnjak za biologiju Luis Zea iz tvrtke BioServe Research.



Novo je to što smo uspjeli provesti sustavnu analizu promjene fizičkog izgleda bakterija tijekom pokusa”, dodao je. Stručni je tim osmislio pokus u kojem su promatrali ponašanje bakterije Escherichie coli u svemiru. Tretirali su ih sedmorim različitim varijacijama antibiotskog gentamicin-sulfata koji ih ubija na Zemlji. No, u svemiru su bakterije odgovorile razvojem 13 pute većeg broja stanica, te ujedno smanjenjem volumena stanica. Usto, podebljala se i stanična membrana. NASA je započela ključni pokus kako bi se proučio utjecaj bakterija na astronaute. Naime, otpornost bakterija na antibiotike mogla bi uzrokovati velike probleme.

https://www.youtube.com/watch?v=ISA7ZSudKiM

Facebook Comments

Loading...
DIJELI