(VIDEO) SJEĆATE SE ‘PIPL MAST TRAST AS?’: I na ovim izborima potegnulo se pitanje engleskog, a ovo bi naši političari najradije to zaboravili

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U vašem životopisu stoji da aktivno govorite engleski jezik što je i jedan od uvjeta na natječaju za vaše radno mjesto voditelja Lučke kapetanije. Možete li nam to demonstrirati sad pred ljudima”, pitao je na engleskom jeziku Ivica Puljak svojeg protukandidata u utrci za gradonačelnika Splita Vicu Mihanovića na sučeljavanju na N1 Televiziji.

Mihanović je na njegovo pitanje na hrvatskom rekao da se ‘u ovoj kampanji obraća Splićanima i hrvatskom narodu koji govori hrvatski jezik’.

Kako je Puljak rekao, u osam sučeljavanja smo pokušali saznati zna li Mihanović engleski jezik, što mu je uvjet za posao.

“Ja imam i londonsku diplomu, ali hrvatski je službeni jezik EU”, uporan je bio Mihanović.

Tako je na ovim izborima ponovno isplivala stara boljka naših političara – znanje stranih jezika.



I dok smo se u brojnim prilikama uspjeli uvjeriti kako premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović na tom polju nemaju problema, u istoj smo mjeri svjedočili i kroničnom neznanju engleskog jezika, čije je poznavanje često uvjet na natječajima i za poslove manje kompleksne od ministarskih.

Bivši ministar obrane Damir Krstičević u svibnju 2018. godine primljen je u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a, a tom je prilikom snimljen kako drži govor na ne tako vještom engleskom jeziku, što je bilo pomalo neobično s obzirom na to da je u svom životopisu naveo da je dvije godine proveo na školovanju u SAD-u.

No, malo toga može nadmašiti nekadašnju europromatračicu i ministricu pravosuđa Ingrid Antičević Marinović u Europskom parlamentu i veliki finiš koji je zvučao kao “Pipl mast trast as”.

Je li zbog treme, nesnalaženja ili jednostavno neznanja, nije poznato, no ni bivša premijerka Jadranka Kosor nije se proslavila kada je turistima iz Mađarske pokušala objasniti kadA je bila u njihovoj zemlji.

“Bila sam tamo dan poslije jučer”, doslovan je prijevod onoga što je Kosor tada rekla.

Bivši HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović održao je novinarsku konferenciju s direktorom Svjetske banke Peterom Harroldom, te je pred kamerama pokušao za govornicu pozvati svog kolegu i ujedno pokazao ‘poznavanje’ engleskog jezika.

Bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić također nije bio vičan engleskom, jednom prilikom nije shvatio da ga novinarka pita što je tu večer obukao pa je samo rekao: Ke?

Zanimljivo, Ministarstvo vanjskih poslova 2018. godine organiziralo je dodatnu obuku državnih službenika u koju je bilo uključeno i jačanje jezičnih znanja. Tom je prilikom potrošeno 1,7 milijuna kuna, no kada su RTL-ovi novinari pokušali provjeriti je li se investicija isplatila, brojni su ministri pobjegli od mikrofona.

Budimo pošteni, Tomislav Ćorić i Nina Obuljen Koržinek neki su od rijetkih koji su zastali i suvislo predstavili svoj program na engleskom jeziku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI