(VIDEO) SPEKTAKULARNA POLICIJSKA AKCIJA! Evo kako su izgledala uhićenja

MUP

Policajci PNUSKOK-a, Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, u koordinaciji s USKOK-om i Općinskim državnim odvjetništvom Novi Zagreb, dovršili su kriminalističko istraživanje nad osam osoba u dobi od 25 do 48 godina. Osumnjičene se tereti da su do sada počinili više kaznenih djela. Policija je objavila snimke uhićenja, objavio je Dnevnik.hr.

Kako je naveo PNUSKOK “trojica osumnjičenih u dobi od 30, 36, 31 godinu od prosinca 2020. do kraja prosinca 2021. godine u Zagrebu povezali su u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene u dobi od 25, 48, 44, 30, 32 godina i druge za sada nepoznate osobe.

Učinili su to s namjerom osvete dvojici muškaraca zbog njihovih fizičkih napada i ponižavanja osumnjičenog 31-godišnjaka za vrijeme dok su se nalazili u istražnom zatvoru te s namjerom osvete još jednom muškarcu zbog neriješenih odnosa i konflikata povezanih s ilegalnom trgovinom drogom koje je imao s 36-godišnjakom,

Tako su angažirali osumnjičenog 25-godišnjaka da izvrši napad na članove obitelji navedenih muškaraca koji su se tada nalazili u istražnom zatvoru, a osumnjičenog 48-godišnjaka za napad na trećeg muškarca koji je bio u konfliktu s osumnjičenim 36-godišnjakom. Napadi su planirani postavljanjem eksploziva ispred stanova obitelji navedenih muškaraca.

Osumnjičenog 44-godišnjaka su angažirali da osigurava eksplozivne tvari i oružje namijenjeno izvršenju napada, dok su putem 25-godišnjaka angažirali 30-godišnjaka i 32-godišnjaka te druge zasad nepoznate osobe za utvrđivanje točnog identiteta osoba na koje se trebaju izvršiti napadi, za nadzor njihovog kretanja, životnih navika i točnog mjesta stanovanja.



31. svibnja 2021. godine realiziran jedan napad postavljanjem i aktiviranjem eksplozivne naprave ispred stana obitelji jednog od spomenutih muškaraca.

Ispred ulaznih vrata stana obitelji osobe kojoj su se htjeli osvetiti 25-godišnjak je postavio ruksak s najmanje 500 grama vojnog eksploziva i aktivirao ga sporogorućim štapinom.

Uslijed eksplozije došlo je do oštećenja većeg dijela stana obitelji, a izvanbračna supruga muškarca zadobila je tjelesnu ozljedu u predjelu nosa i lica. Do težih posljedica po nju i njezinu djecu nije došlo jer se udaljila od ulaznih vrata stana i sklonila u kuhinju nakon što je čula zvuk sagorijevanja štapina ispred ulaznih vrata stana.

Također, uslijed te eksplozije oštećeno je i devet stanova na istom katu zgrade, dok su hodnici, prozori i vrata dizala u zgradi oštećena od prvog do šestog kata, čime je prouzročena materijalna šteta od najmanje 1,152.164,64 kune”.

U priopćenju se nadalje navodi kako “osveta drugom i trećem muškarcu nije realizirana”. Prilikom pripreme jednog od napada policija je uhitila osumnjičenog 25-godišnjaka.

Kako je objavila policija, obavljene su pretrage domova, vozila i osoba. Pronađeno i privremeno oduzeto: nekoliko pištolja, streljivo, više mobitela, novac u raznim valutama, skupocjeni satovi, detonatorska kapisla s vodičima, razni preinačeni i pripremljeni dijelovi podesni za daljinsko aktiviranje eksplozivnih naprava, mitraljez s pripadajućim streljivom i opremom, automatska puška.

Pronađene su i oduzete i digitalne vage i razne droge (kokain, ecstasy, marihuana, amfetamini, punila, hašiš) tablet, uređaji za lociranje i ometanje signala, elektrošokeri te nekoliko osobnih vozila visoke klase.

“Sumnja se da su osumnjičenici počinili kaznena djela: zločinačkog udruženja, poticanja na teško ubojstvo u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u teškom ubojstvu u sastavu zločinačkog udruženja, pokušaja teškog ubojstva u sastavu zločinačkog udruženja, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja”, priopćio je MUP.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike u dobi od 30, 36, 48, 44 godina predali u pritvor, a posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave su podnijeli USKOK-u.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika. Jedan osumnjičenik je trenutno nedostupan policiji, dok se trojica osumnjičenih u dobi od 31, 25, 30 godina od ranije nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Također, zbog čuvanja predmeta nastalih kaznenim djelom policija će protiv osumnjičenog 37-godišnjaka podnijeti kaznenu prijavu nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI