(VIDEO) ‘U KANADI TOPLIJE NEGO U DUBAIJU’ Rekordne vrućine, ljudi se ‘kuhaju’, otvorena su hitna skloništa za hlađenje!

FOTO: Pixabay/Ilustracija

Zapad Kanade pogodio je užasan val vrućine, a temperature su dosegnule rekorde. Kadanada se kao i pacifička sjeverozapadna obala SAD-a kuhale na ogromnim temperaturama, javljaju novinske agencije.

Zabilježeno je više od 40 novih temperaturnih rekorda u Britanskoj Kolumbiji tijekom proteklog vikenda, posebno u skijaškom mjestu Whistler. Lytton, također u Britanskoj Kolumbiji, sada drži apsolutni rekord u Kanadi s 46.6 Celzijevih stupnjeva, objavila je agencija Environment Canada.

Ranije zabilježena najviša temperatura u Kanadi bila je 45 stupnjeva, u dva grada u Saskatchewanu 5. srpnja 1937. Tijekom ovog tjedna očekuje se nastavak visokih temperatura. Environment Canada objavila je upozorenje za Britansku Kolumbiju, Albertu i nekoliko dijelova Saskatchewana, Yukona i Sjeverozapadnih teritorija.
“Produljeni, opasan i povijesni val vrućine nastavit će se čitav tjedan”, upozorila je agencija.

“Toplije je u dijelovima na zapadu Kanade, nego u Dubaiju”, rekao je David Phillips, njezin glavni klimatolog. S druge strane granice, američke meteorološke službe također su objavile upozorenja zbog opasnog vala vrućine, koji je najjače pogodio države na sjeverozapadu, Washington i Oregon.



Temperature su se popele na svoje najviše razine od 44 Celzijeva stupnja, u najvećem gradu u Oregonu, Portlandu. Mnogi su restorani i barovi bili prisiljeni zatvoriti svoja vrata, a ogromna je i potražnja za ledom i klima-uređajima.

Okrug Multnomah, u koji spada i Portland, otvorio je 11 hitnih skloništa za hlađenje, većinu u javnim knjižnicama, gdje su stanovnici bez klima-uređaja mogli pobjeći od nesnosne vrućine.
“Ovo je vrućina opasna po život”, istaknula je u priopćenju zdravstvena dužnosnica okruga Jennifer Vines.

Uoči vala vrućine, guvernerka Kate Brown olakšala je mjere kazalištima, bazenima i trgovačkim centrima. Bazeni su se pokazali kao popularan izbor za mnoge koji su tražili rashlađenje, kao i javne fontane.

Inače, savezne države Oregon i Washington su tipično umjerene regije gdje su mnogi domovi i prodavaonice dugo mogli biti bez rashladnih uređaja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI