(VIDEO) ŽESTOKA SVAĐA SA SELAK RASPUDIĆ: ‘Ovo je totalitarizam!’ Rada Borić zagrmila: ‘Naučite se demokraciji’

Saborski odbor za ravnopravnost spolova kojim predsjeda Marija Selak Raspudić iz Mosta zasjedao je danas.. Atmosfera je bila blago rečeno užarena jer je Selak Raspudić predložila da se danas raspravlja o rezoluciji o reproduktivnim pravima žena koju je u EU parlamentu predstavio zastupnik Fred Matić. Selak Raspudić smatra da je potrebno raspraviti o tome prije nego što rezolucija bude donesena.

Njezino mišljenje nisu dijelili ostali članovi odbora koji su tražili da se točka makne s dnevnog reda jer se navodno nisu imali vremena pripremiti te da je na toj raspravi trebao i želio sudjelovati Fred Matić koji je predlagatelj.

Izbila je svađa, a bilo je i povišenih tonova.

“Žao mi je ako sam uvrijedila kolege iz SDP-a jer sam u polušaljivom tonu primijetila da je tu kolega Bauk kojeg inače ne vidim i što mi je drago jer bih voljela da imamo sjednice odbora koje će biti proaktivne interesantne i važne svim saborskim zastupnicima. Naravno da je neupitna činjenica da kolege iz SDP-a sudjeluju u radu odbora, štoviše, sudjeluju i kolege koje nisu članice ovog odbora. Prva točka dnevnog reda je izvještaj o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2020., a druga točka koja je stigla kao dopuna je prijedlog rezolucije o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u Europskoj uniji u kontekstu zdravlja žena o kojoj će biti dana obavijest i napravit će se prostor za razgovor o njoj ukoliko bude interesa. Treća točka je razno. Sada otvaram pitanje tko je za predloženi dnevni red?, pitala je Selak Raspudić.

Javila se članica odbora Dunja Ahmetović iz SDP i predložila da se točka o rezoluciji makne s dnevnog reda.



“Hvala lijepa, pozdravljam sve i molim da se druga točka dnevnog reda, a to je rezolucija skine s dnevnog reda. Ovdje se radi o prijedlogu rezolucije koji je radni prijedlog, koji je prijedlog europarlamentaraca koji raspravljaju danas o ovom prijedlogu koji će možda biti u sasvim u drugom obliku na glasanju tek u četvrtak. Istovremeno, osim ovog prijedloga rezolucije, tematski istovjetni prijedlozi odnosno dvije alternative prijedloga su također upućene u proceduru. Pitam se hoćemo li o raspravljati o svim prijedlozima koji su u proceduri. Treće, s obzirom na to da je dnevni red nadopunjen ovom točkom 21.6, dakle prije nepuna dva dana, mislim da bi bilo logično da i Fred Matić koji je predlagatelj bude ovdje. On je zamolio da se promijeni termin ove sjednice o njegovom prijedlogu o kojem ćemo raspravljati. Osim toga, to je radni dokument i treba ga skinuti s dnevnog reda. O ovome još nije raspravljao ni EU parlament. Trošimo sredstva poreznih obveznika na raspravu o dokumentu koji nije raspravilo ni matično tijelo. Zanima me čiji je prijedlog da se baš danas o tome raspravlja? Trebali smo se moći i pripremiti i imati izvjestitelja. S obzirom na to, predlažem da povučemo točku dnevnog reda”, rekla je Ahmetović.

“Što se tiče tih pitanja koje ste imali. Ja sam to stavila na dnevni red jer mi je to dužnost kao predsjednica odbora. Riječ je o temi koja je od visokog interesa javnosti i hrvatskih građana. To je tema koja se tiče našeg odbora direktno. Riječ je o temi u kojoj se dovodi u pitanje načelo supsidijarnosti unutar EU. Ulazi li EU ovime u ingerenciju država članica i onoga što države imaju pravo propisivati unutar svog zakonodavstva. To pitanje je trebao otvoriti odbor za EU poslove. Vi ste kolege iz SDP-a upravo uređivali odnose između Vlade i Sabora. Odbor za EU poslove nije našao važnim da o tome raspravlja, pa sam odlučila da mi raspravljamo o tome”, rekla je Selak Raspudić i nadodala kako su se svi mogli pripremiti.

“Prijedlog ima 30 stranica i već u ponedjeljak ga se moglo pročitati, a raspravljalo se ovdje o puno većim dokumentima. Imali ste vremena pripremiti se. Tema reproduktivnog i seksualnog zdravlja je direktna zadaća ovog odbora, a osim toga mi treba proaktivno nastupati, a ne post festum kada je dokument koji možda krši naša prava donesen i da mi onda ovdje imamo raspravu u prazno. Sama ideja da vi nešto mičete s dnevnog reda umjesto da o tome polemiziramo pokazuje jednu totalitarnu tendenciju pokušaja rušenja”, rekla je Selak Raspudić na što ju je prekinula Rada Borić.

Selak Raspudić je odgovorila da ima pravo reći svoje mišljenje, na što je Borić rekla da nema i da prijedlog da se nešto makne s dnevnog reda nije totalitarizam. “Naučite se demokraciji zagrmjela je Borić”.

Selak Raspudić je odgovorila da je šokirana da nitko danas ne želi raspravljati o toj temi, na što ju je ponovno prekinula Borić. Selak Raspudić poručila joj je da je demokracija da govori kada dođe na red

Za riječ se opet javila Dunja Ahmetović.

“Ja sam šokirana vašim riječima kojima pokušaj demokratskog djelovanja nazivate totalitarnim ponašanjem, a zapravo je vaše ponašanje bliže totalitarizmu”, rekla je Ahmetović dodavši kako nije točno da je riječ o kršenju supsidijarnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI