VIDMAROVIĆ O RAZVOJU RATA U UKRAJINI: ‘Ukrajinska vojska je vrlo motivirana i dobiva potporu Zapada’

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović za N1 je analizirao situaciju razvoja rata u Ukrajini.

Rekao je kako nije siguran što su bili stvarni ciljevi Rusije na početku invazije, ali je ukazao da se ruska vojska, nakon prvotnog raketiranja i razaranja određenih ciljeva, Kijevu približavala cestama, pritom ostavljajući gradove iza sebe bez da su ušli u njih i pokušali ih kontrolirati.

“To je ili dio taktike planirane unaprijed ili je doista posrijedi veliki otpor Ukrajinaca. Mislim da je kombinacija i tih fluidnih ruskih ciljeva, ali i činjenice da je ukrajinska vojska vrlo motivirana i dobiva i potporu Zapada, te da ovo nije nešto što je ulazilo ruske planove”, istaknuo je.

Osvrnuo se na potonuće ruske raketne krstarice Moskva.

“Što god da se dogodilo, ja bih isto bio zainteresiran prikazati to kao svoj rezultat. Rusi tvrde da se dogodila havarija, što također ne ide njima u prilog. Sramota je da vam je jedna glavna krstarica, perjanica čitave mornarice, stara 50 godina. Što god da Rusi kažu, to im ne ide u prilog. To pokazuje koliko se malo pažnje pridavalo modernizaciji tog segmenta vojske”, naglasio je Vidmarović.Osvrnuo se i na otkazani posjet Kijevu njemačkog predsjednika Franka Waltera Steinmeiera.

“To je loš diplomatski potez od strane Ukrajine. Shvaćam da Zelenski i Kijev osjećaju da imaju tu snagu da diktiraju svoju agendu. Međutim, Zelenskij si dopušta i prozivanje i optužbe. Malo se tu prešao”, rekao je.

Ističe da je pogrešno optuživati Njemačku jer to bilo doba kada se na Moskvu gledalo drugačije.

“To je bio pokušaj, posebno od strane Angele Merkel, izgradnje stabilnih pragmatičnih odnosa. Ne možete optužiti Njemačku jer je htjela osigurati svoj gospodarski rast. U onom trenutku to je bila ispravna njemačka politika”, istaknuo je Vidmarović.

Komentirao je i najave o odstupanju Švedske i Finske od neutralnosti te spremnost za ulazak u NATO savez.

“Hoće li to donijeti većoj stabilnosti Europi u ovoj situaciji, nisam siguran, jer će Rusija oštro reagirati na faktičko povećanje svoje granice s NATO zemljama”, naglasio je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI