VIDOVIĆ KRIŠTO JAKO ZAGRMJELA: ‘Plenkoviću, odmah smijeni ministra Zdravka Marića’! Objasnila i razloge zbog čega to traži

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto pisala je premijeru Plenkoviću ponovno zatraživši smjenu ministra financija Zdravka Marića. Opet je bila kao i obično poprilično oštra  navevši razloge

Pismo prenosimo u cijelosti:

Vijest da je Vaš ministar financija Zdravko Marić ponovno koristio svoju funkciju kako bi si priskrbio luksuz na račun hrvatskih građana potvrdila je protupravno i štetno djelovanje članova Vaše vlade.

Neuvjerljive izjave kojima ministar Marić pokušava doskočicama opravdati zlouporabu položaja nisu nikakva novost. Slučaj HPB-ovog kredita, pogodovanje Agrokoru, iznošenje dokumentiranih neistina vezanih uz Agrokor, sudjelovanje u korupciji Krš-Pađene, kao i slučaj ljetovanja na luksuznoj jahti kontroverzne obitelji Pavičić dokazuju za koga radi Vaš ministar Marić.

Svim ovim aferama ministar financija Marić potvrđuje da radi za interese moćnika – on moćnicima pogoduje, a istovremeno zlostavlja građane. Hrvatski građani izloženi su visokim porezima te nemilosrdnim postupcima prema najnezaštićenijim slojevima hrvatskog društva koji su uzrokovani bahatom i rijetko viđenom korupcijom koja vlada u Hrvatskoj.



Bivši njemački predsjednik Christian Wulff je zbog up-grade-a sobe u münchenskom hotelu Bayerischer Hof u iznosu od 500 eura bio primoran podnijeti ostavku. Razlog je bio što mu je taj up-grade omogućila tvrtka koja je imala poslovne veze s pokrajinom Niedersachsen čiji je predsjednik vlade u to vrijeme bio Wulff.

Veze ministra Marića s grupacijom Jadranka nemjerljivo su veće nego što su bile one Christiana Wulffa s tvrtkom koja mu je omogućila up-grade.

Jer, ministar Marić ujedno je i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, a grupacija Jadranka, koja je Mariću pogodovala za tisuće eura, od HBOR-a je dobila desetine milijuna eura kredita.

Isto tako, uz vlasnike grupacije kojoj pripada i navedeni hotel vežu se različite kontroverze, te se doista postavlja pitanje u kakvim krugovima se kreće ministar financija i Vaš potpredsjednik.

Kada DORH ne bio od Vas osobno blokiran, onda bi morao istražiti odnose ministra Marića i pogodovanje u ovom slučaju. Ali, kao što znamo, suprotno hrvatskom Ustavu i Ugovoru EU pravosuđe služi Vama i moćnicima, a ne hrvatskim građanima. A zbog netransparentnosti i načina djelovanja članova Vaše vlade, od Paladine do Marića, hrvatski građani svakodnevno gube platežnu moć, siromaštvo raste, a naši ljudi primorani su napuštati svoju lijepu domovinu.

Temeljne vrijednosti Europske unije jesu transparentnost, jednakost i vladavina prava. Vi se lažno predstavljate kao baštinik europskih vrijednosti, a na slučajevima ministra Marića i Paladine otvoreno štitite korupciju i utječete na pravosuđe. Doista, Vi djelujete protivno europskim vrijednostima i protivno hrvatskim interesima.

Pozivam Vas da odmah razriješite ministra Marića jer je nedvojbeno zlorabio svoj položaj. Dužni ste razriješiti Zdravka Marića kako biste na taj način umanjili štetu koju njegovo neodgovorno i koruptno ponašanje nanosi pravnom poretku RH te daje lošu sliku domaćoj i stranoj poslovnoj zajednici”, piše Karolina Vidović-Krišto.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI