VIDOVIĆ KRIŠTO OPLELA PO SVIMA: Osuditi kolektiv može samo jugo-udbaški mozak, ali brojni krivci nisu osuđeni

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Neovisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto osvrnula se na presudu u aferi Fimi media te napisala dugu objavu na društvenim mrežama u kojoj nije štedila nikoga.

Protivi se kolektivnoj krivnji svih članova HDZ-a, ali smatra kako su brojni akteri afere Fimi medija kao i brojnih drugih neosuđenih afera, prošli nekažnjeno. Pritom je za kriminal prozvala brojne danas istaknute, neosuđene te i dalje aktivne HDZ-ovce.

Također se osvrnula na loše stanje u pravosuđu, za koje smatra kako nije znatno promijenjeno od početka komunističke Jugoslavije.

Facebook objavu prenosimo u cijelosti:

“PRESUDA HDZ-u ILI: KADA SU SVI KRIVI ONDA NITKO NIJE KRIV



Presuda prije nekidan, kojom je HDZ proglašen krivim za korupciju u slučaju Fimi medija, još je jedna smišljena dimna zavjesa – kako za domaću, tako i za međunarodnu javnost. Tom presudom se želi pravosuđe prikazati neovisnim, jer, tobože, to pravosuđe je presudilo protiv HDZ-a, što bi trebalo poslužiti kao dokaz da HDZ ne upravlja pravosuđem.

Ali to je obična prevara koja za pravni poredak ništa ne znači. Jer presudom kolektiva oslobođeni su svi pojedinci!

Tom presudom Hrvatska nije postala bolja, i u načelu nitko nije kažnjen. Doći na ideju osuditi kolektiv može samo jugo-udbaški mozak, za koji demokratski i europski standardi te vladavina prava ne postoje.

U ovom konkretnom slučaju to su Ivo Josipović i Mladen Bajić. Usput, Ivo Josipović je čovjek koji bi samo zbog slučaja ZAMP-a vjerojatno trebao biti u zatvoru, a Mladen Bajić je jedan od najvećih krivaca za današnju razinu korupcije: čovjek koji je blokirao rad DORH-a, sustavno štitio korupciju, a po meni poznatim podacima (od jednog bivšeg dužnosnika) postoje ozbiljne indicije da je i osobno sudjelovao u radnjama koje su nanosile štetu Državnom proračunu. Taj dvojac snosi veliku odgovornost za današnje negativnosti u hrvatskom društvu, te nikakvih pozitivnih zasluga za Hrvatsku nema.

Na temelju koje pravne norme se može, na primjer, nekakvog poštenog i čestitog hrvatskog branitelja iz Starigrada, člana HDZ-a, proglasiti krivim što su jedan Jarnjak, Kalmeta, Branko Bačić, Šeks ili zadarski župan Longin radili protuzakonitosti? Ovom presudom ništa im se ne će dogoditi, a ovaj branitelj, samo zato što je član HDZ-a, ostao je oblaćen. Kakvo je to pravo?

‘Trenutni, Sanaderov HDZ ima veze s Tuđmanovim HDZ-om kao ja s japanskom caricom’

Uostalom, taj branitelj se učlanio u Tuđmanov HDZ, a današnji HDZ, koji u biti jest Sanaderov HDZ, ima veze s Tuđmanovim HDZ-om kao ja s japanskom caricom. Znači – nikakve.

Ova presuda isključivo koristi upravo sadašnjoj vladajućoj strukturi koja će sada tvrditi da je, eto, ovo dokaz kako oni ne utječu na pravosuđe.

Istina, sadašnja vladajuća struktura HDZ-SDP-SDSS-HNS-itd. ne utječe na pravosuđe, već upravlja pravosuđem. To znaju svi hrvatski građani, to znaju međunarodni investitori, to zna i Europska komisija. A na koji način upravlja? Za pretpostaviti je – ucjenama.

Jer, kad imate udružene snage politike, pravosuđa i medija, onda najvećeg kriminalca možete prikazati kao najpoštenijeg čovjeka, ali isto tako najpoštenijeg čovjeka kao najvećeg kriminalca.

U Austriji, nakon izbijanja afere, u roku od 5 dana kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku, a u roku od 10 dana zatraženo je skidanje njegova zastupničkog imuniteta. Upravo u tome je kvaka. Djeluju li institucije neovisno i po zakonu, ili se institucijama upravlja?

2007. godine tadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks, zvani Sova, dao je intervju Novom listu u kojem je izjavio kako se on pobrinuo da izgradnju koridora 5C dobiju domaće, slavonske tvrtke. Na pitanje novinara Ciglenečkog – valjda su te tvrtke dobile posao zato što su bile najbolje na natječaju? Šeks je, nadajući se da će na taj način pridobiti simpatiju birača, rekao – ne, nisu dobile na natječaju, već su posao dobile zato što sam se ja zato pobrinuo.

Znači, Šeks je priznao da je utjecao na postupak javne nabave, što je u potpunosti protuzakonito. A, kao što znamo, jedan od pobjednika tog Šeksovog natječaja je i Drago Tadić, koji je u međuvremenu izjavio da je na poticaj Šeksa lagao u korist Božidara Kalmete.

Ovo je sukus problema. HDZ je osuđen, ali nije osuđen ni Šeks, ni Branko Bačić (koji je dobio skupocjeni sat od državne tvrtke ACI Marine i koji je držao milijunske novce crnog novca u svom radnom stolu, ali zato nije odgovarao), nije osuđen ni Božidar Longin.

Hrvatsko pravosuđe je sustavno deformirano, te posljedično, njegove odluke su nerazumljive, nelogične i nepravedne. Mi plaćamo hrvatsko pravosuđe, te bi ono trebalo skrbiti za red u hrvatskom društvu. Ono je, pak, sastavni dio korupcionaških struktura, možemo reći od 1945. do danas. Njihov mentalni sklop je takav da oni ne služe Ustavu, već vlasti.

Kod nas se presude dogovaraju, te one sa stvarnim činjenicama često nemaju nikakve veze.

Cijeli postupak Fimi medija je jedan veliki apsurd. Tijekom cijelog postupka su optuženici i svjedoci konstantno mijenjali iskaze, iako su ti iskazi bili davani pod sudskom prisegom.

‘Tek transparentnošću pravosuđa možemo uspostaviti bogatu i pravednu Hrvatsku’

Je li hrvatsko pravosuđe ikada čulo za krivokletstvo, koje je kazneno djelo? Jer, kada danas pod prisegom izjavite jedno, a sutra drugo (u potpunoj suprotnosti od prethodne izjave), u Njemačkoj, Poljskoj ili Švedskoj bivate osuđeni za krivokletstvo.

Hrvatsko pravosuđe glumi kao da nikada nije čulo za kazneno djelo krivokletstva.

Ako je HDZ osuđen za lopovluk, onda bi bio red i SDP osuditi – kako za lopovluk, tako i za zločine koje je činio KPH, čiji je SDP financijski, politički i pravni nasljednik.

U Hrvatskoj ćemo se morati sustavno pobrinuti za funkcionalno pravosuđe, a taj put ne će biti moguć bez stvarnog rasvjetljavanja stvarnog stanja u pravosuđu i utvrđivanja krivaca za sve grijehe tog pravosuđa – koje je stvarni krivac za društvenu nepravdu u Hrvatskoj, za raseljavanje hrvatskih građana i za opću društvenu depresiju.

Ako jedna Bavarska ima sigurnosnu provjeru za pravosudne dužnosnike, onda nema nikakovog razloga da sigurnosnu provjeru ne uvedemo i u Hrvatskoj. Mora se utvrditi legalnost imovine svakog suca i državnog odvjetnika, te njihova lojalnost Ustavu.

Transparentnost pravosuđa mora biti prvi korak na putu Hrvatske ka vladavini prava, te ćemo tada ostvariti svoj san i uspostaviti bogatu i pravednu Hrvatsku”, stoji u objavi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI