VIDOVIĆ KRIŠTO PISALA I ZLATI HRVOJ-ŠIPEK: ‘DORH mora reagirati prema Pupovcu i neprihvatljvom skupu u Banja Luci’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto osim što je oštro napala premijera Plenkovića i Milorada Pupovca zbog sudjelovanja na proslavi Dana Republike Srpske u Banja Luci, obratila se pismom i glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek za zahtjevom da DORH reagira na to što je Pupovac svojim prisustvom na neprihvatljivom skupu a što je konstatirala i EU komisija.

Njenu  objavi prenosimo u cijelosti:

 


EU KOMISIJA JE KONSTATIRALA DA JE SKUP U BANJA LUCI NEPRIHVATLJIV – DORH MORA REAGIRATI

 Poštovana gospođo Hrvoj-Šipek,

 

U privitku Vam šaljem dopis kojega sam jučer uputila predsjedniku Vlade RH, vezano uz proslavu u Banja Luci održanoj 8. siječnja 2022.

Naime, u Kaznenom zakonu u članku 325. stavku 4. zapisano je: “ kaznit će se (kaznom zatvora do tri godine) tko javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina, usmjereno prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla ili boje kože, na način koji je prikladan potaknuti nasilje ili mržnju protiv takve skupine ili pripadnika te skupine.“

Također, u Kaznenom zakonu članku 349. zapisano je: „tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.“

Zastupnik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, sudjelovao je na navedenom skupu na kojemu se negirao genocid u Srebrenici, na kojemu su se umanjivali ratni zločini počinjeni protiv Hrvatskog i Bošnjačkog stanovništva, te se lažno klevetala i optuživala Republika Hrvatska.

Ovu konstataciju potvrđuje i Europska komisija koja je jučer osudila navedeni skup te izvijestila:

„Vodstvo RS-a treba pridonijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključiti i prestanak glorificiranja ratnih zločinaca i negiranje ili glorificiranje njihovih zločina”

DORH je dužan utvrditi sljedeće:

– Je li Milorad Pupovac koji je zastupnik u Hrvatskom saboru počinio navedena kaznena djela.

– Je li Milorad Pupovac sudjelovao u veličanju masovnog ubojice Milana Tepića, kojemu su na dan kada je Pupovac boravio u Banja Luci, tamošnje vlasti otkrile i spomen ploču.

Naime, časnik JNA Tepić, zaslijepljen mržnjom prema svim ne-Srbima, odgovoran je za desetine ubijenih i ranjenih građana Bjelovara.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto

Zastupnica

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI