VIDOVIĆ KRIŠTO PONOVNO U ELEMENTU: Aferu u INA-i usporedila s onom u Sisačkoj rafineriji

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Afera o financijskim malverzacijama u INA-i i dalje trese domaću javnost.

Oporba je posebno osjetljiva na to pa je tako nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto poslala zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću.

Pritom se prisjetila zatvaranja sisačke rafinerije.

Evo što je upitala premijera.

“Aktualna afera u INI, u kojoj je INA oštećena za gotovo milijardu kuna a da to uopće nije primijetila, pokazala je razmjere korupcije u Hrvatskoj.Nema nikakve dvojbe da takav razmjer korupcije ne bi bio moguć kada bi institucije Države Hrvatske funkcionirale sukladno zakonu.

Isto tako je u potpunosti jasno da razmjer korupcije u INI nije mogao biti djelo četvrte razine menadžmenta u INI te da su u toj korupciji sudjelovale više razine, i to ne samo iz INE, već iz tijela državne vlasti koje su štitile tu korupciju.

Upravo zbog navedenog, informacije koje je objavio tjednik Nacional otvaraju nove sumnje u protupravnu organiziranost visokih političkih razina u Hrvatskoj koje svojim djelovanjem nanose ogromnu štetu ne samo INI, već i Hrvatskoj u cjelini.

Naime, objavljeno je da je bivši ministar gospodarstva, Tomislav Ćorić, dao uputu hrvatskim članovima Nadzornog odbora INE da daju suglasnost za zatvaranje rafinerije u Sisku. Tako se, s obzirom na to da je rafinerija u Rijeci u rekonstrukciji, sva hrvatska nafta prerađuje u MOL-ovim rafinerijama izvan Hrvatske.

Zatvaranje rafinerije u Sisku zadao je teški udarac gospodarstvu u Sisačko-moslavačkoj županiji, te je suglasnost za taj čin nedvojbeno kazneno djelo nanošenja šteta hrvatskom gospodarstvu, ali je i nedvojbeno kazneno djelo veleizdaje.

Molim Vas odgovorite mi:

1. Je li se tadašnji ministar Ćorić s Vama konzultirao vezano uz njegovu uputu Nadzornom odboru INE da se zatvori rafinerija u Sisku?

2. Informacija o zatvaranju rafinerije u Sisku hrvatskoj javnosti postala je poznata još početkom 2018., tako da je morala biti registrirana od Vas i Vaših suradnika. Jeste li razgovarali s tadašnjim ministrom Ćorićem i jeste li kao predsjednik vlade pokušali zaustaviti ovu štetnu odluku za RH?

3. Odluka o zatvaranju rafinerije Sisak donesena je 12. prosinca 2018. godine, a Vi ste ministra Ćorića 2020. ponovno postavili za ministra s još većim resorom od onog kojeg je već imao. S obzirom na navedenu štetnu ulogu bivšeg ministra Ćorića, odgovorite mi po kojim ste mu kriterijima, nakon odluke o zatvarnju rafinerije Sisak, ponovno dali mandat”, upitala je Vidović Krišto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI